Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich.

Mam zamiar dołożyć do mojej 330-ki zestaw głośnomówiący-Bluetooth i tu moje pytanie.

Które elementy z tych poniżej są niezbędne aby dołożyć ori zestaw (a może jeszcze coś)

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=EV51&mospid=47644&btnr=84_0529&hg=84&fg=20

Albo taki zestaw:

http://allegro.pl/zestaw-glosnomowiacy-bmw-bluetooth-w-wa-fv-i1601340483.html

Nie wiem co jest prostsze w wykonaniu.

W samochodzie posiadam:

249 MULTI-FUNCTION FOR STEERING WHEEL

609 NAVIGATION SYSTEM PROFESSIONAL

Wiem, że tego typu pytania już tu były, ale jakby ktoś mógł to proszę o podanie dokładnie co jest potrzebne

aby zamontować-uruchomić zestaw głośnomówiący-Bluetooth.

Mam informacje z kilku postów które trochę mi mieszają w głowie.

Pozdrawiam i dziękuję za informacje.

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam, nie chcę zakładać nowego postu, zwłaszcza, że tutaj nie padły żadne podpowiedzi. Jeśli można to chciałbym się przyłączyć do tematu.

W swojej Buni mam przygotowane łącza pod zestaw telefoniczny, przynajmniej tak wynika z VIN

640 CAR TELEPHONE PREPARATION
661 RADIO BMW BUSINESS 

na dachu była antenka krótka, ale chyba ktoś ją ułamał i został sam dół. Spod konsoli od strony kierowcy wychodzi przewód, taki jak antenowy z końcówką zakręcaną. Rozebrałem kosolę przy lewarku, i jest tam wolne gniazdo 6-pinowe, pewnie pod telefon, ale nie mam pewności. W podsufitce natomiast nie ma jednak mikrofonu, więc i pewnie osobnego głośnika też nie ma, przynajmniej nie zlokalizowałem go.

Tak się zastanawiam czy warto się pobawić i dołożyć telefon, choć zdecydowanie wolałbym już bluetooth.

Może ktoś już przerabiał taki temat, co jest potrzebne do skompletowania telefonu lub bluetooth-a.

Pozdrawiam, Maru.

A wszystko to przez REKINA ;-)
Opublikowano
Dzięki kolego, teraz wszystko jasne. Sprawdzałem jeszcze posufitkę i niestety nie ma nawet wyprowadzonych przewodów do mikrofonu :( . Nie wiem jak wygląda sprawa z głośnikami, czy jest osobny czy też rozmowa idzie przez głośniki standardowe. U mnie, jak wspominałem, osobnego nie ma. Wychodzi na to, że raczej trzeba sobie odpuścić ten temat. Ale przynajmniej już wiem co i jak.
Opublikowano

Wracam jeszcze do tematu, bo nie daje mi to spokoju. Porozbierałem wszystko jeszcze raz i wygląda to tak:

- mimo usilnych starań, w podsufitce nie znalazłem wyjścia do podłączenia mikrofonu - czy ktoś w swoim samochodzie rok '98-'99, może sprawdzić czy ma wyjście pod mikrofon :roll:

- na tunelu pod uchwytem/pojemnikiem, jest jeszcze wtyczka 18-PIN do podłączenia konsoli telefonu

- w bagażniku również taka sama, do podpięcia modułu oraz przewód antenowy na złączce.

Znalazłem taką stronę http://www.bigpatsfans.com/bt/bluetooth.htm, oprócz tego wiele innych poradników, itp., ale już mam tylko coraz większy kocioł w głowie. Z tego co załapałem na powyższym linku, to jest pokazanych kilka wersji podłączenia. I chyba wygląda to tak, że jeśli mamy sam przycisk do podłączenia oraz nie ma anteny zewnętrznej, to potrzebny jest moduł Bluetooth montowany wewnątrz i do niego podpina się przewód antenowy. Natomiast w sytuacji, gdy jest kompletny tunel telefoniczny z przyciskiem i antena zewnętrzna, to przewód antenowy podpinamy do wyjścia z tunelu.

Masakra jakaś :duh: , opcji do zwariowania i jeszcze różnice w instalacji pomiędzy rocznikami, chyba mnie to lekko przerasta :mad2:

Może ktoś z Was ma instalację telefoniczną pod "starą cegłę BMW" lub pod Bluetooth i może dłubnąć i sprawdzić jakie są u niego elementy :?: pleeeease :lol: Nawet jak ja nic z tym nie będę robił dalej, to może innym się przyda.

Aktualizacja 2013.06.09

Operacja BT zakończona sukcesem, poszło nawet całkiem sprawnie, poniżej relacja z procesu dokładki.

viewtopic.php?f=15&t=219190