Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, mam kolejny problem z moim N42, sytuacja wygląda naspępująco...

Przyśpieszam i nagle auto docina dosłownie na 2 sekundy, w tym momencie jak je odcina to zapala się kontrolka alternatora. Odcięcie mija i auto działa normalnie... Nie zapalają się żadne inne kotrolki typu check engine czy eml... Problem wystąpił dopiero 4 razy... ale wole dmuchać na zimne... macie jakieś typy tej usterki?

Pozdrawian

Opublikowano

W moim n42 takie objawy były przy wadliwie działającej cewce - nie zapalały się jednak wtedy żadne kontrolki.

Inną sprawą jest bardzo wrażliwy na wstrząsy sterownik główny ( komputer ).Wtedy dzieją się "przedziwne " sprawy.Wymieniałem z tego powodu kompa w zeszłym roku.Teraz też są jakieś z nim jaja viewtopic.php?f=69&t=154968.W przyszłym tygodniu jadę do fachowca - jak co to napiszę .

Opublikowano

tak ale czy zapalała sie kontrolka alternatora? dziś np nagle zaświeciła się trakcjia+ręczny i za chwile zagasła... Dodam że auto ma 104tyś przelotu, pochodzi z pewnego źródła i nigdy nie sprawiał problemów... Cewki nigdy nie były ruszane, świece wyglądają dobrze...

Jakieś jeszcze pomysły?

Opublikowano
W wypadku wadliwie działającej cewki zapalało się EML.Jak komputer "szalał" to zapalało się czasami wszystko i do tego wychylał się na maxa wskaznik temperatury cieczy.
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam kolego miałem to samo kiedyś w kompakcie n42b18 wiele rzeczy wymieniłem okazało się że przyczyną był czujnik położenia wału korbowego do jego wymiany trzeba zdjąć kolektor ssący

początkowe objawy jakby silnik na chwilkę zgasł i zaświecała się kontrolka aku i jechał dalej potem już tylko gorzej do całkowitego zatrzymania i niemożności odpalenia

napisz jak wymienisz czujnik