Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, powiedzcie mi, czy mogę sobie samemu wymienić olej w 118d z 2008r? Auto jest na gwarancji, a nie chcę płacić w serwisie za wymianę + reset kompa do pierwotnych 2 lat bądź 30000km - 110zł jesli dam swój olej i filtr.

Krótko mówiąc, chodzi m i o to, czy jeśli sobie samemu zmienię olej i filtr poza aso, czy nie wyskoczą jakieś błędy na kompie, bo np. ktoś z aso mówił, że jak wleję nowy olej (oczywiście mowa tylko o fabrycznym) i filtr - jakiś czujnik może wyczaić, że jest "świeży" i że wyskoczy błąd.

Ile jest w tym prawdy? Ja osobiście nie wierzę, żeby w takim silniku czujniki były aż tak rozbudowane. Wskaźnik pokazuje, że wymiana za 16000km bądź w kwietniu 2012. Chciałbym sobie teraz wymienić we własnym zakresie i niech ten komunikat sobie będzie, żeby serwis za rok bądź za 16000km w ramach pakietu za friko zmienił.

Pytam, ponieważ uważam, że wymiana co 2 lata to morderstwo dla silnika, a mam jeszcze pakiet serwisowy, więc gdybym na własne życzenie zlecił im wymianę to by mi przepadła darmowa w kwietniu 2012.

Będę wdzięczny za info od osób, które mają 100% pewności i pozdrawiam

:norty:

Opublikowano

to forum jest do umieszczania i komentowania instrukcji, manuali itd. Pytanie, które masz powinieneś zadać na forum swojej serii.

Ale jak juz jestes to odpowiem: z technicznego punktu widzenia jak najbardziej możesz zmienić olej we własnym zakresie czyli wymiana oleju na zgodny z zaleceniem producenta, filtra oleju + kasowanie przeglądu. Nie wyskoczy żaden błąd. Wszystko można zrobić samemu. Pytanie czy jest sens?

Wymiana oleju w większości punktów wymiany oleju kosztuje 20-30 PLN jeśli przyjeżdzasz ze swoimi gratami, jeśli kupujesz olej u nich to wymiana gratis. Zawsze kupuje olej w sprawdzonej hurtowni gdzie cena jest bardzo korzystna a filtr kupuje ten sam co oryginał tylko bez logo BMW. Jesli przyjechałbyś ze swoimi materiałami to robiąc wymianę w ASO płacisz wiecej ok 80 PLN niż w innym punkcie. Czy warto? Mając nowe auto jeszcze na gwarancji chyba szarpnałbym sie na taki wydatek.

Co do warunków gwarancji, pakietu serwisowego - przeczytać warunki.

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv