Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam!

Temat przerabiam już od dwóch zim i mam nadzieje że do trzeciej będzie ok. Na forum też już "rzucałem" tematem ale jakoś nie odbiło się to echem (może dlatego że nie jest to problem z oczywistą odpowiedzią).

No więc tak. Auto mam od grudnia 2008. Pierwszej zimy palił (tylko pb) do 11 litrów. Jeździł ok, nie było żadnych nawet najdrobniejszych problemów. Profilaktycznie wymieniłem świece itd (oleje, filtry). Ale nadeszła druga zima, auto zaczęło palić jak smok (na zbiorniku nawet tylko 330-350km). Wymieniłem termostat, czujnik temperatury, przepływomierz. Bez efektów. Przed ostatnią zimą wymieniłem też sonde (nowa bosch -dedykowana). Przed założeniem gazu zrobiłem trase Gdańsk-Zakopane-Giżycko-Gdańsk i spalanie w trasie przy normalnej jeździe wyszło 6,1 !!!!. Założyłem gaz (brc seq24 light) który obecnie nie ma nic do spalania benzyny, sonda niepodpięta, spalanie 10-10,5 miasto, 8,5-9 trasa.

Problem jest następujący. Zimą do czasu przełączenia na gaz (do1km) zalewałem 20l benzyny na 400km.Obecnie przez 2 tyg ubyło 15l (jest cieplej więc na gaz przełącza bardzo szybko). Byłem ostatnio na komputerze, nie było żadnych błędów silnika poza sondą (ze względu na gaz) ale na benzynie miała mały zakres pracy (0,45-0,49v) - wymieniłem znowu na nowego boscha (350zł :-(). Po wymianie i zresetowaniu kompa przez kilka dni było super (niezauważalne ubytki),po kilku dniach wróciło do nieszczęsnej "normy".

Z objawów jakie zaobserwowałem to na słuch minimalna nierówna praca silnika (podczas toczenia na luzie podchodzą do 1100 a po zatrzymaniu opadają do 880), okopcona końcówka tłumika (tylko na benzynie) po dosłownie kilku kilometrach jazdy. Wczoraj zdemontowałem listwe wtryskową, wymieniłem 2 wtryskiwacze, wszystko ładnie wyczyściłem. Z regulatora ciśnienia paliwa benzynka nie leci, podciśnienie z kolektora jest. Dodam że oleju nie pali, nie ubywa płynu w chłodnicy, dolot jest szczelny, wymieniony niedawno filtr paliwa i powietrza, oporów toczenia brak (niedawno wymienione bębny).

Nie wierze w szybkie rozwiązanie tego problemu (opadają mi już ręce) ale może ktoś pomoże.

Dodam tylko że nierówna praca i podchodzące wolne są i na gazie i na benzynie.

Edytowane przez marcin_gda
Opublikowano
To że dojeżdżasz na luzie do powiedzmy krzyżówki i obroty są tak jak piszesz to jest normalne , ja nie mam gazu i u mnie takie zjawisko występuje
Opublikowano

A czy nie jest czasami tak, że auto na wolnych obrotach do 1200 i jak go ostro ciśniesz pobiera pb?

Pojeździj tylko na pb z 1000-2000 km i zobacz czy wszystko w normie, jeśli będzie ok to wina leży po stronie ustawień gazu.

pozdro

Opublikowano
Założyłem gaz (brc seq24 light) który obecnie nie ma nic do spalania benzyny, sonda niepodpięta, spalanie 10-10,5 miasto, 8,5-9 trasa. (1)

Problem jest następujący. Zimą do czasu przełączenia na gaz (do1km) zalewałem 20l benzyny na 400km.Obecnie przez 2 tyg ubyło 15l (jest cieplej więc na gaz przełącza bardzo szybko).

po kilku dniach wróciło do nieszczęsnej "normy". (2)

Z objawów jakie zaobserwowałem to na słuch minimalna nierówna praca silnika (podczas toczenia na luzie podchodzą do 1100 a po zatrzymaniu opadają do 880), (3)

okopcona końcówka tłumika (tylko na benzynie) po dosłownie kilku kilometrach jazdy. (4)

Wczoraj zdemontowałem listwe wtryskową, wymieniłem 2 wtryskiwacze, wszystko ładnie wyczyściłem. (5)

Nie wierze w szybkie rozwiązanie tego problemu (opadają mi już ręce) ale może ktoś pomoże. (6)

Dodam tylko że nierówna praca i podchodzące wolne są i na gazie i na benzynie.

Spalanie na gazie masz dobre (1)

Konia z rzędem temu kto zna przelicznik spalania w litrach/tydzien na litry/100km

Co to jest nieszczęsna norma, bo w końcu się pogubiłem. (2)

Obroty raczej masz dobre. Co masz na mysli piszac nierowna praca silnika?? Jak stale trzyma te 1100 lub 880 i obroty nie skacza to twoj silnik pracuje rowno. Nierowna praca silnika to falujace obroty, np na luzie na zmiane rosna i maleja, dodam że ciągle, a nie tylko po np wrzuceniu na luz lub odpaleniu dopiero co silnika. (3)

Okopcona końcówka tłumika tylko na benzynie? Jak to sprawdziłeś? Po przełączeniu na gaz wysiadałeś i czyściłeś końcówkę? (4)

Czemu wymieniales wtryskiwacze, jakie wtryskiwacze? Jezeli objawy i na gazie sa takie same to wymiana wtryskiwaczy tylko jednego z tych ukladow nie miala sensu. (5)

Dobrze że nie wierzysz w szybkie rozwiązanie problemu, bo taki zapewne nie istnieje. (6)

Chociaz w sumie, 5l benzyny na 100 w zimie, to wynik niemaly.

Jak mozesz, to napisz zwiezle w jednym zdaniu z czym masz problem, bo czytajac ta cala historie trudno jest wywnioskowac o co tak na prawde chodzi, a tytul juz na pewno w zrozumieniu tego nie pomaga.

Sprawdziłeś tyle rzeczy, a odmę sprawdziłeś?? Może katalizator, nie muli w czasie jazdy?

A na deeseeer... zmien tytuł na poprawny :D viewtopic.php?f=68&t=120678

Opublikowano

Reaper89

Co do okopconej końcówki. Przedwczoraj zrobiłem traske do Wawy i spowrotem na gazie - końcówka tłumika czysta. Wczoraj pobawiłem się z listwą wtryskową mając nadzieje że na wtrysku znajde problem. Nie znalazłem. Wymieniłem 2 wtryski. Stare oceniłem na oko i zamieniłem na takie które wiedziałem że są dobre. Dziś zrobiłem małą przejażdżkę na zakupy na pb (zmieniałem listwe, odł. aku, adaptacja) i po 2 km końcówka okopcona. Czy to normalne?

Falujące obroty. Ok mi nie falują chyba że po resecie kompa ale to normalne. Silnik po prostu nie chodzi równo, ma minimalne wahania. Poza tym zbiera się jak na 1,6 świetnie tak na benzynie jak na gazie.

Ktoś napisał o ustawieniach gazu. OK. ale 3 zimy jeżdże tym autem.

Pierwsza na pb po zakupie - 11l/100

Druga na pb 18l/100

Trzecia 20l pb na 400km jazdy na gazie.

Gaz nie ma raczej z tym nic wspólnego.

Ja podejrzewam:

- któryś z czujników wałków

- napinacz łańcucha

Konia z rzędem temu co określi ile pali auto do przełączenia na gaz... hmmm jak wymieniłem sonde zrobiłem reset kompa, zalałem pb do pełna, zrobiłem adaptacje (15km) i jakoś paliwko ubywało minimalnie (rewelacyjnie). Ostatnio jak "przyspieszyło" to ręce opadły. Wycieków raczej nie ma bo nic nie daje ale profilaktycznie chyba poskracam giętkie przewody paliwowe przed silnikiem bo może gdzieś na łączeniu leci ale nic benzyną nie śmierdzi i poza tym nie ma gdzie na kanał wjechać a na warsztat się nie pcham skoro to sam mogę zrobić

Opublikowano

Nieszczęsna norma to lać pb za 150-200zł w miesiącu jeżdżąc na gazie.

Wtryskiwacze zmieniałem na takie jakie były (wg numeru) bo taką samą listwe kupiłem z 1 lejącym wtryskiem

Opublikowano
reaper89 zdjąłem listwe wtryskową z nadzieją że znajde "lejący" wtrysk a że nie znalazłem to wymieniłem 2 pewne wtryski na 2 ode mnie na chybił trafił. Czy lejący wtrysk nie robiłby zamieszania sondzie? Wątpię że nie.
Opublikowano

Nie pisze sie jedna za druga swoich wypowiedzi pod soba tylko edytuje juz napisana.

Czujnik walka lub walu raczej odpada, gdyby byly uszkodzone to wtedy na prawde cuda powinny sie dziac.

A co do lania benzyny("pb" ktore jest niczym innym jak oznaczeniem olowiu, nie wiem czemu ludzie tak oznaczaja benzyne ;/) za 50-200zl/mies, to jedni zrobia w tym czasie 10 000km a inni 200.

Jak prawie wszystko wymieniles, to moze komputer jest jakis uszkodzony a nie czujniki, ale nie jestem w stanie tego stweirdzic

Nadal nie poprawiles tytulu i nie sprecyzowałeś pytania/problemu.

Opublikowano

reaper89 tytuł tematu poprawiłem.

Co do kompa to też o tym myślałem i kilka tygodni temu go wyjąłem i rozebrałem z nadzieją że coś "upalonego" znajde a tu nic. Właśnie po tej ingerencji chwile palił jak należy. Chyba w sterowniku tkwi przyczyna problemu.

Najlepsze jest to że po vin'ie na realoem wychodzi inny sterownik niż jest a ten co jest ma numer nadwozia zgodny.

Opublikowano
OK nasterowałeś mnie. Jutro go spisze i kupie taki sam. Swoją drogą to co pokazało realoem to praktycznie bardzo rzadki i nieosiągalny sterownik a ten co jest z tego co pamiętam bez problemacji za ok 70,- na allegro