Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

To mój pierwszy post na tym forum także witam serdecznie wszystkich :)

Chce moje E34 doposażyć w pełne OBC, ale mam ubogą wiązkę (3 przewody) do zegarka analogowego. Zakupiłem już nawet dwa komputerki, jeden z końcówką 055, a drugi 149 :). Dopiero później znalazłem info, że do mojego auta potrzebne jest z końcówką 055 ponieważ OBC czyta dane z zegarów z wyświetlaczem komunikatów, i takie mam. Kupiłem też kompletną wiązkę pod maskę (nie silnika!) w której między innymi jest instalacja czujnika temperatury zew. wyciągniętą z E34 z tym samym silnikiem, skrzynią i z tego samego roku więc powinno wszystko pasować. Moje pytanie jakiej wiązki muszę teraz szukać żeby doprowadzić te 26 przewodów do OBC? Ta wiązka z komory kończy się w kabinie m.in. dwoma kostkami w zegary, tymi białymi gniazdami do wiązki kabinowej i czujnikami abs na tył. Wybadałem, że dwie kolejne kostki z zegarów są w jednej wiązce co te 3 przewody do zegarka.

Dzięki z góry za wszelkie podpowiedzi

Pozdrawiam

Damian

Opublikowano
Jak masz zegarek analogowy to najprościej zamontować tylko cyfrowy z czujnik temperatury zewnętrznej ewentualnie gong,pełną wiązkę byś może i dopasował,ale jest tak pełny komputerek potrzebuje jeszcze dodatkowych czujników a jeśli masz 3 przewody to na 100% ich nie masz.Było już o tym na forum nie raz poszukaj ale gra nie warta świeczki.Ja osobiście zmieniłem analog na cyfrowy i mi wystarczy i tak było z tym troszkę zabawy.
Nie maszyna a technika zrobi z Ciebie zawodnika
Opublikowano

Mógł byś rozwinąć to jakich to potrzebuje dodatkowych czujników? Pisałem w pierwszym poście, że mam zegary z CC także wszelkie komunikaty o błędach mam wyswietlane. OBC w E34 z M50B25 czyta dane z zegarów, a nie jak jest w przypadku b20 lub tds gdzie są zwykłe zegary bez wyświetlacza i OBC musi być z kocią na której są zapisane dane auta.

Pozdro

Opublikowano
Z zegarów jedynie pokaże Ci ilość przejechanych km zasięg chyba spalanie i wszystko,natomiast gdybyś zmienił wiązkę na pełna pokazywały by się błędy typu spalonych żarówek,uszkodzone maty grzewcze foteli itp,poczytaj sobie kilka osób już z tym kombinowało http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=71&t=165
Nie maszyna a technika zrobi z Ciebie zawodnika
Opublikowano
Błędy typu spalona żarówka czy niedomknięte drzwi są wyświetlane w moich zegarach. Zdobyłem wiązki pod maskę w wersji high i do wnętrza z grubą wiązką do OBC. Czekam aż będę miał trochę wolnego i biorę się za składanie tego wszystkiego w całość... Zobaczymy co z tego wyjdzie
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Jestem już po zabiegu i stwierdzam z całą stanowczością, że się da!! Także jeśli ma ktoś u siebie tylko 3 kabelki do zegarka i jak się uprze to jest możliwość dołożenia pełnego OBC :) przynajmniej w autach wyposażonych seryjnie w zegary z CC

Pozdro!