Skocz do zawartości

Wyciek oleju ze skrzyni biegow - gdzie sprawdzic poziom?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, ostatnio zauwazylem wyciek oleju, jak mialem okazje to wszedlem do kanalu i z tego co zauwazylem to jest to wyciek mniej wiecej ze skrzyni biegow. Plame w garazu wytarlem no i przez kilka dni sprawdzalem i bylo sucho, ale ostatnio po dlugim weekendzie zrobilem kilka tysiecy km i dosc mocno eksploatowalem auto to znowu zauwazylem wyciek na posadzce. Tak wiec jak w tytule mam pytanko gdzie mozna sprawdzic poziom oleju (skrzynia manualna) ew. jesli jest malo to gdzie i jaki olej dolac (do serwisu mam dosc daleko wiec jesli by bylo malo to wolalbym najpierw uzupelnic) oraz moze ktos juz mial podobne problemy i moze wie jaki jest koszt naprawy.

Z gory dziekuje za info i pozdrawiam.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano
witam koledzy mam podobny problem a mianowicie zauwazylem ze jest mokro w okolicy skrzyni model 520d manual, nie swieci zadna informacja o braku oleju i mam pytanie co zrobiles z tym wyciekiem lub czego dowiedziales sie na ten temat z gory dzieki za odpowiedz pozdrawiam
Opublikowano

Ja mam automat i jakies 40k km temu wymienialem pokrywe skrzyni biegow, tam jest jakies wadliwe uszczelnienie gniazda diagnostycznego, czy tez tej pokrywy, nie wiem jak z manualem.

Jak sami jestescie w stanie obadac skad jest wyciek to sprawdzcie ten trop. Jak nie to podjechac na kanal do jakiegos szpeca :)

w sieci sa do kupna cale zestawy czyli nowa pokrywa + 5L oleju na niepelna wymiane, wiec ta przypadlosc to z rodzaju "ten typ tak ma"

z pozdrowieniami

bArT

Matematyka to nie ma technika, moja tematyka matematyki nie dotyka. / k44

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
bylem w serwisie i u mnie jak sie okazalo to nie bylo to ze skrzyni tylko z poduszek od silnika, no chyba ze czasowo przestalo cieknac a poduszki zaczely, od kiedy to zauwazylem to przejezdzilem juz z 10k km i nic sie nie dzieje, wiec oby tak dalej