Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich jestem tu nowy i na autkach można powiedzieć mało się znam dlatego zalogowałem się tutaj żeby się nieco dowiedzieć .

A więc zastanawiam się nad kupnem BMW x5 z silnikiem 3,0 z 2001 albo 2002 r. Trochę czytałem o tym modelu i zrażają mnie komentarze o spalaniu w trasie jakieś 16l/100km a w miećcie coś kolo 20 .

Jak drogie jest utrzymanie takiego auta , i czy zamontowanie w nim gazu to dobre rozwiązanie ?

Mam 22 lata i zarabiam 4,5tys na miesiąc i nie wiem czy stać mnie na utrzymanie takiego auto ? Na auto mam odłożone 50 tys zł .

Chciałem dodać też , że auto jest mi potrzebne do dojazdu do pracy jakieś 8-10km w jedną stronę .

Proszę o wyrozumiałość i pozdrawiam Tomek.

Opublikowano
Szczerze to radziłbym ci poszukać fajnej 3,5 z x drive lub X3.Za 50000zł raczej nie kupisz dobrej X5,chyba że chciałbyś pakować w nią.
Opublikowano

Jeśli już to na Twoim miejscu szukałbym 4.4 a nie 3.0

Tyle co piszesz to mi spala 4.4 (15-16 trasa 18-19 miasto) a różnica w mocy znaczna na plus i dźwięk V8 - muzyka dla uszu przy każdym odpaleniu :)

O trwałości nie wspomnę bo X5 lekki nie jest a na pewno silnik V8 będzie sobie lepiej z jego masą radził niż "trójka".

Pozatym w autach koło 50k PLN - silniki 3.0i były dość głodne na olej.

Gaz można założyć ale jak tylko do dojazdów do pracy to zrobisz ok.7300km rocznie to sam musisz sobie obliczyć czy Ci się opłaci.

No, chyba, że dołożysz +50% i poszukasz czegoś nowszego.

Opublikowano
mi sie wydaje, ze jesli chce sie kupowac takie auto to limit 50 tys i rocznik ( na dobra sprawe to auto bedzie mialo ok 10 lat) to glupota . Lepiej albo dolozyc i kupic cos nowszego, albo wybrac inny model w tej cenie. Pozatym nie ma sie co oszukiwac utrzymanie tego auta nie jest tanie. Mi psuje sie cos bardzo rzadko- ale jak sie popsuje to naprawa ponizej tysiaca nie schodzi;-)Pozatym jestem bardzo ciekawa takiego spalania- ja mam nowszy rocznik i nigdy mi nie podskoczylo powyzej 15, zazwyczaj jest to kolo 9-10 :D
Opublikowano
kolezanko- jak juz, chociaz nie przypominam sobie znajomosci :P tak wlasnie doczytalam pozniej o jaki silnik chodzi, ale pytanie bylo o spalanie 16 i wyzej i niby tyczylo sie silnika 3.0. pozniej zerknelam na wpis ponizej, ze zostalo to juz wyjasnione :lol:
Opublikowano

Nie można liczyć, że samochód typu X5 spali mniej i to jeszcze przy silniku benzynowym. Radzę kupić E60 w dieselku jeśli mówimy o oszczędnościach, a za 50tyś to nie trafisz w dobrym stanie.

Ja osobiście jednej rzeczy żałuję: kupując swojego za 150tyś w 3L Diesel mogłem dać mniej o ok 20tyś i kupić faktycznie 4,4L bo ten silnik to poezja dla duszy, a przejeździć 20tyś pln w RÓŻNICY w tankowaniu to wyszłoby ok 65000km.

Dlatego - tak myślę - jeśli planujesz samochód na krótkie trasy to Diesel też Ci dużo spali - zanim go zagrzejesz to już go zgasisz. LPG: pomijając że to syf to zanim Ci przejdzie na gaz to już też dojedziesz do pracy. Myślę, że jeśli szukasz oszczędności to musisz markę zmienić.

Polecałbym E60 i za ok 60tyś już można jakąś fajną wyrwać.

Trzy największe litery w całym uniwersum: B M W
Opublikowano

Okej dzięki wielkie :) , no tak myślałem i myślałem nad tym autem i to chyba jest ponad moje możliwości finansowe :p , chociaż nie powiem BMW x5 mmmmmmm miodzio :) no ale jak mnie nie stać to trudno ;p . No a 10 latka to też mi się jakoś nie uśmiecha kupować ;P . Pomyśle nad innymi autkami Dzięki wielkie

Pozdrawiam