Skocz do zawartości

318i po strzale uszkodzony przepływomierz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam BMW E36 318i z 93r., silnik M40 na gazie, kiedyś jadąc coś mi strzeliło i auto zgasło, zaczęła baaaardzo nierówno pracować, na gazie w ogóle nie trzymała obrotów. Pojechałem podpiąć pod kompa ale nie pokazało żadnych błędów. Kupiłem wiec używany przepływomierz i dziś go wymieniłem, stary okazał się uszkodzony (złamała się w nim ta klapka). Jednak po założeniu nowego praktycznie nic nie się zmieniło;(powiedziałbym ze jeszcze gorzej chodzi w ogóle nie utrzyma wolnych obrotów nawet na benzynie, cały czas faluje. Teraz odkręcona jest ta wiązka przewodów od przepływomierza i auto na benzynie w miare chodzi tzn. po zapaleniu chwile pofaluja ale ustawi sie, przy niskich obrotach troche rzuca autem, spalanie cały czas bardzo wysokie, natomiast na gazie trudno jest nawet utrzymac go zeby nie zgasł. Mam pytanie czy możliwe ze oprócz tego przepływomierza strzał uszkodził cos jeszcze, czy może ten nowy kupiony tez jest uszkodzony(w tej elektronice)
Opublikowano

Możliwe że ten kupiony nie jest sprawny.

Mogło też porozrywać gumy przepływomierza, kolektor dolotowy, posprawdzaj wszystkie gumy i podmień na inną przepływkę dla pewności.

tel. 514.99.46.99
Opublikowano
gumy są dobre, tam troche na tych zaciskah od filtra powietrza nie trzyma( bo jest tylko 1 :) ) ale dociskałem i nie było zmian, a mozliwe jest jeszcze ze sonda ucierpiała?? tylko ze wydaje mi sie az tak by sie nie dzialo
Opublikowano
a od krokowca przewody sprawdzałeś? generalnie to tych przeowodw podcisnienia jest niemalo, sprobuj tez przeczyscic krokowiec lub ocenicn jego stan.
Opublikowano
tylko ze jak odepnę te przewody od przepływki to w miare rowno chodzi, a jakby to był krokowiec to cały czas by tak falował...ale nic mozna sprawdzic
Opublikowano

no niekoniecznie, rozne cuda sie zdarzaja, btw sondy strzal w kolektor dolotowy raczej nie uskodzil

nie wiem jak wyglada kolektor w m40, ale u mnie w m43 urwalo przepustnice sterowana podcisnieniem