Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam kolegow;) szukalem na roznych forach i znalazlem troche roznych opini na ten temat i dalej nie wiem:( A chodzi o to ze mam zapchany katalizator w 318 tds wiem ze musze sie go pozbyc tylko nie wiem co najlepiej zamontowac w jego miejsce??? prosze o jakies opinie i podpowiedzi z gory dziekuje;)
Opublikowano
Je w poprzednim aucie wyciołem w kacie prostokontny otwór i wywaliłem bebechy.zaspawalem wycientą blache i gitara.Tylko zrób to ciecie od gory,żeby diagnosta go z kanału nie zobaczyl.
Opublikowano
Może zaszkodzić ale nie musi, zarówno w dieslu jak i benzynie układ wydechowy jest w jakimś celu obliczany, tak jak dolotowy, gazy powinny mieć dobre ujście, nie widziałem by gdzieś za granicami naszego kraju ktokolwiek montował strumienice, po co wydawać kasę na coś co nic nie daje ? nie lepiej kupić na to miejsce dobre pifko i zrobić grilla ?
tel. 514.99.46.99
Opublikowano
no w sumie tak tylko strumienice mozna kupic w obud kata za jakies 60 zl i miec juz gotowy element do wspawania chodzi o to czy to moze w jakis sposob zle wplynac na mojego TDS-a?
Opublikowano
Witam kolegow;) szukalem na roznych forach i znalazlem troche roznych opini na ten temat i dalej nie wiem:( A chodzi o to ze mam zapchany katalizator w 318 tds wiem ze musze sie go pozbyc tylko nie wiem co najlepiej zamontowac w jego miejsce??? prosze o jakies opinie i podpowiedzi z gory dziekuje;)

Najlepiej zamontować w jego miejsce nowy (sprawny) katalizator. Porady w stylu: wytnij, wstaw rurkę, wybebesz, wstaw strumiennicę itp. to sobie można w buty wsadzić. Czy nikt nie zdaje sobie sprawy, że dawanie tego typu porad to namawianie do działania niezgodnego z prawem?

Ile kosztuje nowy, bądź używany-sprawny katalizator do twojego samochodu?

Opublikowano
z tego co patrzylem to nowy kat kosztuje 410zl a strumienica okolo 60-100 zalezy jaka...

410zł to tanio jak za nowy katalizator. Możesz kupić używany. Jak sama nazwa wskazuje "Katalizator" się nie zużywa podczas pracy, jeśli jest szczeny, nie ma oznak korozji na obudowie i nie jest zapchany to można śmiało wsadzić używkę.

Opublikowano
no dobra tylko uzywany ciezko znalezc... A moze mi ktos powiedziec czy strumienica moze zaszkdzic w TDS-ie? A moze ma ktos strumienice zamontowana w dislu prosze o jakies opinie;)
Opublikowano
no dobra tylko uzywany ciezko znalezc... A moze mi ktos powiedziec czy strumienica moze zaszkdzic w TDS-ie? A moze ma ktos strumienice zamontowana w dislu prosze o jakies opinie;)

No jak do ściany: nie zrozumiałeś jeszcze, że możesz nie przejść przeglądu z taką strumiennicą zamiast katalizatora? To będzie droższe niż nowy, oryginalny wspawany od razu.

poza tym nie dasz rady przepalić-odetkać tego katalizatora?

Jeśli ceramika jest ok to platyna się przecież nie zużywa.

a jeśli masz jakieś uszkodzenia mechaniczne wkładu to:

http://allegro.pl/bmw-e36-318-tds-katalizator-w-bdb-stanie-i1584882447.html

Opublikowano
moze mi ktos powiedziec czy strumienica moze w jakis sposob zaszkodzic w tds-ie?

w każdym silniku z turbosprężarką może (ale nie musi) sporo namieszać z przepływem spalin. Przypadkowa strumiennica zamontowana w przypadkowym miejscu, z dużą dozą prawdopodobieństwa, pogorszy osiągi auta.