Skocz do zawartości

Opel Omega B 2,5TD(S) - gwizdy,brzęki przy gazowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :cool2:

Jestem od roku szczęśliwym posiadaczem Opla Omegi z bliźniaczym silnikiem 2,5TD(S) - celowo "S" w nawiasie,jednak ostatnio narodziło się parę problemów/pytań:

1) Gwizdy i inne dźwięki

Przy gazowaniu od 1200rpm słyszalne są coraz wyraźniejsze dźwięki coś typu "łłłyyyyeeeeee" dość intensywne w granicach 1700rpm

Góra dolotu napewno szczelna,w wtorek z poziomu kanału zweryfikuję "doł"(IC,waż TURBO - IC)

2) Miękki giętki wąż od turbo

Czy dolny wąż od turbo powinien być miękki i bardzo giętki czy raczej sztywny,twardy,wyraźnie zbrojony ??

3) Luz na turbinie

Sprawdzane na części zimnej oczywiście

góra - dół ...luz minimalny może 0.5 mm

do przodu do tyłu - wałek siedzi sztywno

4)Odma

Lekko żyga mi olejem przez króciec odmy.Czy zdejmować pokrywe zaworów i czyścić odmę czy można w normanej cenie zmienić filtr odmy z ASO ?

5) Cięgno

Prawidłowo pracujące cięgno na turbinie powinno się zachowywać .... jak?

Pozdrawiam,liczę na odpowiedzi/podpowiedzi oraz życzę wesołych świąt :)

Dawid

Opublikowano

Witam

To jest forum BMW nie OPLA ale może ktoś z kolegów kto ma tds,a ci pomoże.Od siebie mogę ci powiedzieć że chyba turbo ci pada bo ten luz nie powinien być odczuwalny.POZDRO. :cool2:

Opublikowano
jeśli kogoś uraziłem to sory :shock: jednak nie pytałem o kwestie czysto OPLOWSKIE a o kwestie części które mamy w pewnym sensie wspólne :duh:
Opublikowano

Bogi Opel Omega B miał bliźniaczy silnik do BMW 2.5TDS czym się różniły to Osprzętem zamontowanym bo blok,wały itp. były takie same ...tylko w omedze jak dobrze pamiętam moc była miejsza i inny był osprzęt oraz nie posiadał Literki S dlatego kolega dawido zaznaczył w nawias tą naszą S :D kolego dawidzie ... mam wrażenie że to jednak wina osprzętu tak jak napisał bogi raczej turbo ci pada .. ale nie jestem pewien więc musisz poczekać na kogoś kto ma TDS BĄDŹ też miał ... aż się wypowie ... pozdrawiam Pain i wzajemnie życzę miłych i wesołych świąt

Ps. Dawid Nikogo nie uraziłeś ... Po prostu kolega bogi był zszokowany widząc Opla na forum BMW ;P Panowie proszę o pomoc dołączam się do pytania dawida bo z chęcią dowiem się co mogło by być nie tak bo planuje kupić tds właśnie :)

Grubo albo Wcale...

FWD Is For GAY :P

http://www.youtube.com/user/Pienio21?feature=mhum#p/a

Opublikowano
Teraz już wiem,ale ta pała i gały wytrzeszczone to nie potrzebnie,przeca próbowałem pomóc i nie przyszło mi do głowy że ktoś się urazi
Opublikowano
...zakres tych obrotow troche dziwny 1200-1700, raczej nie wskazywałby na turbospreżarke ,może raczej gdzieś łozsko na osprzęcie...ciężko stwierdzić co jest to "łłłyyyyeeeeee" :D

eSKa

Opublikowano

pasek ma 5tys przelotu :)

Zrzucilem dzis na pare chwil owy pasek wielorowkowy odpalam ...cisza jak makiem zasial,deplem gaz do ok 1700rpm...szum jak to w td(s),zapinam pasek i znowu kakofonia piskow,buczen,bzyczen...zrzucam raz kolejny

Altek - jak obracam to cwierka jak stado wrobli...lozyska ?

Rolka pod altkiem - nie ma luzow ale chrobocze jak opetana - suche lozysko ?

Pompa wspomagania - wyjec :P

Jedynie pompa wody cichutka

Co do postu kolegi Pain....nie kazdy element osprzetu ma inny...pompe wspomagania mam od BMW E34...sam ja wyjmowalem jakies pol roku temu z bawary i wkladalem do Omegi :)

Opublikowano
Powiem więcej, nie każdy element ma inny, a naprawdę sporo ma takich samych :] Bo i w pompie wody nie ma co wyć za bardzo ;) Cichociemne dziadostwo, nawet nie wiesz kiedy padnie :D

Foak Polisz Góvvnerment End Loł :]

Średnie spalanie w cyklu mieszanym: 10,1L Pb/11,8L LPG / 100 km

Moje autko: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=151&t=245534