Skocz do zawartości

320d wentylator pracuje na wylaczonym zaplonie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!Wrocilem wczoraj od mechanika,po wymianie pompy wody.Zaparkowalem pod domem zgasilem silnik i wielkie zdziwienie bo wentylator caly czas chodzil dalej.Poczekalem jeszcze kilka minut bo bylo bardzo goraco i uzywalem klimy.Ale wentylator sie nie wylaczyl i chodzil dalej,wiec wypiolem wtyczke od wentylatora i zadzwonilem po mechanika.Przyjechal poogladal i powiedzial ze sie na tym nie zna i nie wie jaka jest przyczyna.Moje pytanie do was jest takie,czy to modul sterowania wentylatora?

A jesli to modul to czy moge pojezdzic jeszcze opdpinajac go i rozpinajac,zanim nie znajde dobrego wentylatora?

Opublikowano

Cześć.

Miałem identyczny przypadek w mojej starej 320i, po powrocie z trasy wentylator już się nie wyłączył, musiałem go wypiąć z wtyczki. Okazało się że padł sterownik wentylatora, do wymiany był cały wentylator jako że sterowników się nie wymieniało. Zanim zmieniłem jeździłem jeszcze z dobre pół roku i nie miałem żadnych problemów, silnik nigdy się nie przegrzał. Jak jechałem w trasę to wentylator był odpięty jak wjeżdżałem w miasto to go podłączałem, ciągle kontrolując temperaturę na zegarach i za pomocą testu, bodajże 7.1, dodam że był to okres wiosenno-wakacyjny. Tak więc jak będziesz uważny to spokojnie możesz jeździć, tylko pilnuj temperatury :!: Aha ostatnio trafiłem na gościa który wymienia same sterownik jak chcesz mogę Ci dać namiar.

Pzdr,

Marcin

Po co jeździć jak można latać...BMW