Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na poczatku witam wszytskich forowiczow.

Od 2 miechow jestem posiadaczem 5tki , czy szczesliwym to kwestia dyskusyjna, ale do meritum.

Moje bmw boryka sie z kilkoma problemami.

1. W sumie malo istotny , ale szalenie wnerwiajacy i nie mam pojecia czy w jakis sposob powiazanym w pozostalymi.

Po uruchomieniu silnika i jego zgaszeniu, a nastepnie przekreceniu stacyjki na podawaniu pradu slychac pisk z pod maski. pisk jest krotkotrwaly okolo 1,5 sek , przypominajacy nienailiwione drzwi. Po kilku krotnym przekreceniu kluczyka z pozycji 0 na 1 pisk ucicha. Jak uruchomie silnik zgasze i przekrece stacyjke pojawia sie na powrot. Czasami slychac pisk przy mocniejszym przegazowaniu.

2. Telepie silnikiem przy gaszeniu (bardzo) przy odpalaniu nie jest to az tak bardzo odczuwalne. Ponad to rzuca silnikiem na rozgrzanym , problem czasami zanika ale wystarczy dobre przegazowanie zeby zaczelo trzasc na powrot. Na zimnym problem nie wystepuje, przynajmniej nie na jalowych obrotach. Wskazowka obrotomierza troche sie wacha, ale nie slychac nierownej pracy silnika. Natomiast przy wcisnieciu gazu silnikiem zaczyna telepac problem wystepuje w zakresie obrotow od 800 do okolo 1500, niezaleznie od tego czy silniki nagrzany do 90 stopni czy nie.

3. Po wylaczniu silnika i przekreceniu stacyjki na zasilanie przez okolo 45 sek slychac buczenie, problem pojawia sie za kazdym razem. Nie wystepuje przy pierwszym przekreniu stacyjki przez odpaleniem.

W aucie zostaly wymienione rolki i napinacze paska , podpora pod walem tez nowa. Mechanik sprawdzal poduszki pod silnikiem i skrzynia i twierdzi ze ok. Auto pali w normie.Moc ok, nie kopci(troche z rana , ale to normalne) Brak bledow na kompie poza strownikiem swiec. Nie pytajcie o cisnienie wtryskow , i na 3 pompach poniewaz nie wiem. Auto podlaczane pod kompa tylko raz i tu gdzie mieszkam to dosc droga imreza wiec dzisiaj zakupilem interfaca, niestety przyjdzie za okolo 2 tyg. Z info jakie moga byc przydatne powiem ze pasowe tez bylo sprawdzane niby ok , 2mas ponoc tez, jedynie skrzynia wyje(walek). W aucie zmienione filtry w tym odmy, olej tez dopiero co wlany, niestety po zalaniu 5w zaczely walic popychacze, generalnie pracuje duzo za glosno.

To by bylo na tyle, jesli ktos jest wstanie mnie naprpwadzic na rozwiazanie moich problemow z gory dziekuje

Pozdrawiam

Zdesperowany

Opublikowano

Czuje kolego ze troche ci podpowiem i pociesze

Ad1 te dziwne dzwięki-piski pod maska to nic grożnego,mam tak samo na przekreconym kluczyku.Wszystko w identycznych sytuacjach.Z tego co się orientuje kolego to uzbrajanie się wszystkich czujników ,nadmuchów, pompek,pompa ABS i wiele innych pierdół.Tym się nie przejmuj,sam zauważyłes ze jak kilka razy wł-wył stacyjke nie słyszysz bo już mineło te parenaście sekund na uzbrojenie sie wszystkiego.W mojej sprawdzał mecanior i żekł w jednej bardziej słychać w drugiej mniej.SPOKO :cool2:

Ad2 Z tym kołysaniem i telepaniem silnika możesz miec problem wtrysków(któregoś)też ten temat wałkowałem.Ale tu nie pociesze cię,ponieważ ty masz dopiero poczatek problemu.Pózniej bedzie gorzej paliła na ciepłym,troche bardziej kopcić,będziesz spokojnie jechał i sama zgasnie-jak sobie umyśli :mad2: .A w końcu w ogóle nie odpali,wtedy wtrysk trzeba regenerować(najprędzej 2gi wtrysk patrzac od przodu auta :mrgreen: ),mielismy ten temat dobrze przewałkowany na forum.Proponuje sprawdzić czy którys wtrysk nie puszcza na przelewie(u góry),lepiej teraz niż jak całkiem zdechnie :cry2: :cry2:

Ad3 Buczenie to tez normalka,jest ono takie ciche i dochodzi z okolicy radia i panela klimy-bynajmniej u mnie.Też jakieś bajery,o które nie pytałem w szczególach,tak ma być więc nie wtykam nosa. :lol: POzdr

PS masz tylko problemik jeden z wtryskiem,reszta normalka.Masz pytania-opisz dobrze i dawaj śmiało,mam taki sam motorek i troche przktyki. :mrgreen: