Skocz do zawartości

320Ci szarpie, przerywa, dużo pali

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam następujący problem, samochód dopóki się nie rozgrzeje jedzie tak jak ma być. Jak tylko wskazówka stanie w pionie zaczyna przerywać, szarpać (gubi zapłon), ale tylko do około 2500obr/min, później jedzie dobrze. Czasem wywali błąd sondy, lub burning fail cylinder 4 lub 6. W planie mam wymianę świec i fajek, ale wydaje mi się, że to nie to... W INPIE wszystkie parametry są w porządku. Gaz mam założony od roku, ale problem jest też na pb. Problem się zaczął po wymianie oringów na vanosie.

Pytanie 1. Jakie wartości powinien mieć przepływomierz na biegu jałowym w moim silniku, oraz jakie pod obciążeniem przykładowo przy 80km/h na 4 biegu?

Pytanie 2. Jak dokładnie sprawdzić odmę?

Pytanie 4. Co oznaczają wartości na screenie poniżej, coś mi tu nie gra...?

Pytanie 5. Czy objawy zużytych świec, fajek, cewek mogą się objawiać w podanym zakresie obrotów i określonej temperaturze?

Szukając kilka dni w google i na forum znalazłem kikanaście wypowiedzi na temat w/w problemów: świece, fajki, cewki, odma, zapieczone pierścienie na tłokach (jeżdze na pełnym syntetyku mobila i zawsze taki był lany, przebieg 220.000km).

Nie chcę wkładać nie wiadomo ile $$$ ale chyba nie będę miał wyjścia. Proszę o opinie co należałoby zrobić lub z kim się spotkać w okolicach wrocławia żeby tanio zdiagnozował usterkę? Za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuję:-)

http://images43.fotosik.pl/817/becb8d9543655bc9m.jpg

Opublikowano

własnie mam podobny problem. Nie mam LPG. Po wymianie oringów w Vanosach auto pojezdziło 4-5 dni. Na zimnym ni eszarpie, dopiero po przejechaniu ok 20km, tak do 2000obr. Dzis dzwonił Adam, który naprawia moją beemkę. Powiedział, ze przetestował auto w czasie jazdy, męczył je podczas szarpanie az zaswiecił się Check. Wyszło na kompie, że cewka 5 cyl. Najpierw pójda nowe swiece, potem pewnie cewka. Dziwne, ze u mnie tez sie zaczeło po wymianie oringów. Dam znac czego sie dowiem od Adama.

Dodam, że wymiana odmy też nie pomogła.

Opublikowano
  • Autor
Żebym wiedział, że będą takie problemy to bym tego vanosa nie robił, ale przy okazji wymiany uszczelki pod pokrywą wymieniłem oringi, bo vanos nie chodził tak jak powinien... W przyszłym tygodniu wymieniam świece i fajki, jak to nie pomoże kupuje komplet używanych cewek, a jak to nie zda egzaminu to oddaje do serwisu (BMW Stando przed wrocławiem, byłem raz i znają się na rzeczy) i później sprzedaje, bo nie mam nerwów do tego samochodu. A tak poza tym Smacznego jajka i mokrego Dyngusa:-)