Skocz do zawartości

Zapchany filtr paliwa??? 316i

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam problem mianowicie jakis tydzien temu moje bmw prawie przestało jezdzić na benzynie , to znaczy da sie go odpalic na benzynie i na wolnych obrotach sie kreci ale dodajac gazu nie wbija sie na obroty albo raz sie wrkeci a potem jak by benzyny nie dostawał co o tym sadzicie ??? co moze byc przyczyna ? ja podejrzewam ze moze filter paliwa sie zapchał a wy jak sadzicie???
Opublikowano

To wypnij puszkę filtra z przepływką od gumy ktora laczy je z kolektorem i sprawdz, zaswiec sobie do srodka i sprawdz czy sie da sie poruszyc element ktory jest w srodku. Jak chodzi z zacieciem i przeplywka jest brudna to przeczysc szmata z rozpuszczalnikiem, potem wytrzyj do sucha.

Nie jest to czynnosc trudna, chyba ze ma sie zdolnosci destrukcyjne lub problemy z mysleniem :P

Opublikowano

Jak chcesz już czyścic przepływke to zrób to preparatem do czyszczenia przepływomierzy powietrza w elektronicznych syst. wtryskowych, a nie rozpuszczalnikiem -.-

Ogólnie odradzam czyszczenie przepływki.

Sprawdź jakie ciśnienie daje pompa paliwa.

Opublikowano
Reaper dzieki rozkreciłem przepływke przeczysciłem ja troche placzkiem do czyszczenia silników ale nie za tak psiukałem tylko tak troche na szmatke i z grubsza poczysciłem przykreciłem i działa na beznynie elegancko az pojechałem na lekki zwirek baczki pokreciłem :D ( ale przepływka była cała zafajdolona w srodku jakies czarne cos tam bylo :D)
Opublikowano
Jak chcesz już czyścic przepływke to zrób to preparatem do czyszczenia przepływomierzy powietrza w elektronicznych syst. wtryskowych, a nie rozpuszczalnikiem -.-

Daj spokój z tymi preparatami... one niby z czego są zrobione?

Czemu nie rozpuszczalnikiem? Przecież nie mówię żeby kąpać przeplywke w rozpuszczalniku :D

Opublikowano
Jeżeli uważasz że po uzyciu takiego preparatu to szczerze wątpie, to tak jakby wierzyć że po użyciu zmywacza do hamulców tarcza została lepiej zmyta jak po użyciu rozpuszczalnika.
Opublikowano

Np. taki "CRC AIR SENSOR CLEAN - do czyszczenia przepływomierzy powietrza w elektronicznych syst. wtryskowych".

A co do rozpuszczalnika to porównałeś to do czyszczenia tarczy hamulcowej, a nie układu elektronicznego. Poczytaj trochę o przepływomierzach i o czyszczeniu takich układów zanim coś napiszesz.

Wracając do tematu, łatwo jest uszkodzić przepływke czyszcząc ją.

Opublikowano

Zaraz, jakich układów, jak przepływomierz się zacina, to zacina się część mechaniczna i w przypadku przepływki w 316i nie ma problemu z wyczyszczeniem jej, czymś cienkim i długim oraz szmatą z właśnie na przykład rozpuszczalnikiem. Z resztą jak widać moje zalecenie pomogło.

Widziałeś temat związany z czyszczeniem krokowca? Gość zalewał go wd-40, denaturatem, naftą i zaczął chodzić, te preparaty według mnie to są marketingowe bajki, które są rozpuszczalnikiem w innym opakowaniu i za inna cene.

A na dokładkę wrzucę to: viewtopic.php?t=106705 .

Używaj co chcesz, ale dla mnie takie specyfiki to pic na wodę i fotomontaż, pewnie jeszcze są oddzielne do mapsensora, krokowca, przepustnicy, gumowych wezy od podcisnienia, gumowych wezy paliwowych, gumowych wezy od chlodzenia...