Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam czy kolejnośc zapłonu w Isie powinna wyglądać tak (z książki sam naprawiam bmw e36) :

cewka 4-1-2-3

cylinder 1-2-3-4

Czytałem gdzieś indziej że kolejnośc zapłonu w bmw to 1-3-4-2 i teraz sam już nie wiem...

Opublikowano
no więc którą cewke z którym cylindrem połączyc bo coś nie moge tego załapać... Niektorzy pisza że kable w ISie powinny iśc tak jak sa numerowane czyli od 1 do 4 od strony chłodnicy..
Opublikowano

Nie wiem czemu interesuje Cię kolejność zapłonu? Chcesz sprawdzić na cewce jak będzie prąd szedł?

Co takiego uczyniłeś, że o to pytasz, bo chyba nie kupiłeś auta bez przewodów.

Ja bym podłączył tak: 1sze gniazdo w cewce do 1go cylindra itd, jeśli chodzi o to który przewód to też w sumie logiczne, najkrótszy 1szy, najdłuższy ostatni,(wszystko to patrząc od strony chłodnicy, czyli tak jak zazwyczaj stoimy otwierając maskę).

Wątpię, żeby producent plątał przewody.

Opublikowano
kolejnosć mnie interesują, ponieważ auto było rozbierane i głupi ja nie zaznaczyłem, a czy możesz mi wyjaśnić dlaczego w książce na pierszym miejscu od chłodnicy cewka ma numer 4?
Opublikowano (edytowane)

nie wiem czemu, za kilka h moge sprawdzic u siebie jakie jest oznaczenie na cewce i odpisac np wieczorem, z tego co patrzylem w necie to cewka u mnie, jest podobna jak nie taka sama.

Edit: Przepraszam Stefan ale nie moglem dzis tego sprawdzic, napisze jutro ....

Edytowane przez reaper89