Skocz do zawartości

e36 1.8 IS kolejność zapłonu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam czy kolejnośc zapłonu w Isie powinna wyglądać tak (z książki sam naprawiam bmw e36) :

cewka 4-1-2-3

cylinder 1-2-3-4

Czytałem gdzieś indziej że kolejnośc zapłonu w bmw to 1-3-4-2 i teraz sam już nie wiem...

Opublikowano
  • Autor
no więc którą cewke z którym cylindrem połączyc bo coś nie moge tego załapać... Niektorzy pisza że kable w ISie powinny iśc tak jak sa numerowane czyli od 1 do 4 od strony chłodnicy..
Opublikowano

Nie wiem czemu interesuje Cię kolejność zapłonu? Chcesz sprawdzić na cewce jak będzie prąd szedł?

Co takiego uczyniłeś, że o to pytasz, bo chyba nie kupiłeś auta bez przewodów.

Ja bym podłączył tak: 1sze gniazdo w cewce do 1go cylindra itd, jeśli chodzi o to który przewód to też w sumie logiczne, najkrótszy 1szy, najdłuższy ostatni,(wszystko to patrząc od strony chłodnicy, czyli tak jak zazwyczaj stoimy otwierając maskę).

Wątpię, żeby producent plątał przewody.

Opublikowano
  • Autor
kolejnosć mnie interesują, ponieważ auto było rozbierane i głupi ja nie zaznaczyłem, a czy możesz mi wyjaśnić dlaczego w książce na pierszym miejscu od chłodnicy cewka ma numer 4?
Opublikowano

nie wiem czemu, za kilka h moge sprawdzic u siebie jakie jest oznaczenie na cewce i odpisac np wieczorem, z tego co patrzylem w necie to cewka u mnie, jest podobna jak nie taka sama.

Edit: Przepraszam Stefan ale nie moglem dzis tego sprawdzic, napisze jutro ....

Edytowane przez reaper89

Opublikowano
  • Autor
jakbyś sprawdził w jakiej kolejności kable wychodzą z cewki i jaki numer do poszczególnego cylindra byłbym wdzięczny
Opublikowano
U mnie numery są po kolei od chłodnicy 1234, i podłączone wszystko tak jak napisałem.
Opublikowano
  • Autor
dzieki kolego, na dniach postaram się tak zrobic, narazie zmagam się z wymianą kroćca od wody...