Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Nie możesz. Świece tylko jeden model NGK ZRF5, ponieważ dedykowany Bosch jest już nie produkowany.
pozdrawiam Bartek
Opublikowano

bosch robi FR7LDC+ oznaczone skrótowo jako +07 odpowiadaja numerowi 0 242 235 668

choć to nie ma znaczenia czy to bosch czy ngk czy jeszcze inny producent, jeśli założysz o odpowiednich parametrach.

pozdr

Opublikowano
Hej, nie możesz koledze pisać takich rzeczy, jeżeli nie masz odpowiedniego doświadczenia. Swego czasu, kiedy Bosch przestał robić świece dedykowane w Niemczech były petycje, żeby wznowił. Ten silnik chodził najrówniej tylko na tych jednych świecach, to co jest zamiennikiem jest tragedią, sprawdzałem u siebie, nie ważne co pisze Intercars, czy inny katalog. Próbowałem nawet Beru i ilość wypadających zapłonów była nieprawdopodobna. Najbardziej płynna praca silnika jest osiągalna obecnie na tych świecach NGK jakie napisałem. Wieloelektrodowe się nie nadają wogóle, temat wielokrotnie poruszany na niemieckim i amerykańskim forum BMW.
pozdrawiam Bartek
Opublikowano
Hej, nie możesz koledze pisać takich rzeczy, jeżeli nie masz odpowiedniego doświadczenia. Swego czasu, kiedy Bosch przestał robić świece dedykowane w Niemczech były petycje, żeby wznowił. Ten silnik chodził najrówniej tylko na tych jednych świecach, to co jest zamiennikiem jest tragedią, sprawdzałem u siebie, nie ważne co pisze Intercars, czy inny katalog. Próbowałem nawet Beru i ilość wypadających zapłonów była nieprawdopodobna. Najbardziej płynna praca silnika jest osiągalna obecnie na tych świecach NGK jakie napisałem. Wieloelektrodowe się nie nadają wogóle, temat wielokrotnie poruszany na niemieckim i amerykańskim forum BMW.

dzieki ttrol , takich odpowiedzi spodziewałem sie tylko po tobie;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
sam to przerabiałem te świece są dostępne w każdym serwisie bosch koszt to 17,50 za sztuke x 12 ale czego sie nie robi dla v12 po wymianie chodził przede wszystkim równiej 2 złote stało na plastiku miedzy kolektorami dolotowymi podczas rozruchu silnika i sie nie wywruciło to był typowy akcent v12 filmik niestety telefonem http://www.youtube.com/watch?v=HhwpRlumGtM dla zainteresowanych pozdrawiam
Opublikowano
Hej, mówisz o zamiennikach oryginalnych Bosch F8LCR, które się nazywają FR8LC i nie są ich odpowiednikami, niestety tak jest w katalogach Boscha. Oba te typy prowadzą do jednego numeru, mają tą samą ciepłotę, gwint i średnicę złącza, ale inną rezystancję. Oryginalne świece F8LCR są tylko w ASO, koszt w Łodzi to 42 PLN za sztukę, podczas gdy za NGK płaciłem 8 PLN.
pozdrawiam Bartek