Skocz do zawartości

330i - awaria szyberdachu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Naprawiałem ostatnio roletę szyberdachu.Wymieniłem uszkodzone elementy prowadzeń. Jednakże okazało się, że brakuje jeszcze elementu zaznaczonego na zdjęciu.

http://www.lincomatic.com/e46sunroof/sunshadedriver.jpg

I tu moje pytanie.Czy wiecie gdzie można takie "cuś" zdobyć albo czym zastąpić.

Proszę o pomoc, bo bez tego małego elementu szyberdach jest ale jakby go nie było.

Opublikowano
Części tej nie kupisz pojedynczo. Jest sprzedawana razem z mechanizmem szyberdachu. Ja odpuściłem sobie po miesiącu szukania. Mój element miał połamane oba odbojniki więc je odłamałem do końca. Niestety okazało się że bez tych odbojników element ten nachodzi na ślizg i blokuje szyberdach. Problem ten wyeliminowałem poprzez naklejenie kawałka plastyki na ten element (prowizoryczna nadbudówka ale na razie działa).
Opublikowano

mam pytanie

czy roletę szyberdachu w jakiś sposób smaruje się ? konserwuje etc ?

żeby dostać się do rolety trzeba otworzyć szyberdach, złapać roletę i lekko ciągnąć ją w dół.... a spowrotem ? wystarczy zaknąć szyber ?

Opublikowano
Wszystkie elementy prowadzące powinno się od czasu do czasu przesmarować. Do tego celu najlepiej użyć suchego smaru. Nie absorbuje on kurzu i wilgoci.