Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Moje pytanie dotyczy przedniego zawieszenia w BMW E46 320d 2003 r. Mianowicie najprawdopodobniej mam do wymiany obie tuleje przednie i wahacz prawy przedni. Pytanie ile kosztują tuleje przednie ile wahacz czy istnieje możliwość wymiany tylko tulei bez wymiany wahacza. Kogo polecacie w rejonie Katowic. Z góry dziękuje za odpowiedzi

Opublikowano
Skoro do wymiany masz wahacz znaczy, że któryś sworzeń umarł i ma luzy. Jak wymieniasz wahacz wymieniasz też tuleję wahacza. Czyli tak komplet tulei i wahacz potrzebujesz, aktualne ceny na allegro, a polecane warsztaty masz TUTAJ
Opublikowano
Sprawdzam na allegro,, jest tego sporo ceny za tuleje za komplet od 100 do 400 zł, natomiast tuleje plus wahacze firmy Meyle 1 200 zł. Czy to rozsądna cena i czy polecacie tą firmę ?
Opublikowano

No to wg. mnie to najlepszy wybór, chociaż niektórzy twierdzą, że ta wytrzymałość firmy meyle odbija się w gorszym komforcie. Sam z doświadczenia mogę Ci powiedzieć, że sworzeń meyle hd jest całkiem inny niż oryginalny sworzeń lamforder. Chodzi tu o to, że firma meyle daje sworznie o powiększonym gnieździe i kulce wszystko bez grama gumy(nie licząc osłony). W oryginalnych lamforderach i innych wahaczach co upodobniają się do oryginału sworzeń zbudowany jest inaczej, mianowicie kulka i gniazdo jest mniejsze i osadzone na gumie. A to dodatkowa amortyzacja i komfort, ale zmniejszenie samego gniazda i kulki nie przekłada się na wytrzymałość, chociaż u mnie lamfordery wytrzymały 10 lat, ale na drogach nie naszych polskich :D

EDIT: I pamiętaj konieczne jest ponowne ustawienie zbieżności po wymianie!!!