Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.ostatnio zaniepokoilo mnie dziwne klekotanie silnika.slychac je cyklicznie wraz z rosnacymi obrotami glownie jak mam otwarte okna i jade miedzy budunkami.po otwarciu klapy i zapaleniu silnika z okolic filtra a dokladniej pod nim wydobywa sie czarny dym.dodam ze tylko w momencie zapalenia auta a pozniej mniejszy dymek puszcza jak dodaje gazu.przy okazji zauwazylem spadek maly spadek mocy .auto mam po chipie 260 KM/600Nm.wymienilem filtr powietrza bo byl caly zakopcony i moc troche wzrosla ,ale dalej kopci przy zapalaniu.napewno nie dymi sie z filtra.dowiedzialem sie ze pod filtrem biegnie jakas rurka przez ktora przelatuja spaliny do EGR.nie znam sie na tym ,wiec poradzcie koledzy o co tu chodzi.zorintowalem sie że żeby dostac sie tej rurki trzeba odkrecic filtrpowietrza i calą plastikową oslone do ktorej sa wtryski przykrecone.poradzcie koledzy ktorzy mieli moze podobny przypadek co to za rurka ,jak jej szukac na allegro i na co zwrocic uwage mechanikowi jak bedzie rozbebeszal platiki na silniku?z gory dziekuje
Opublikowano
Witam.dzis rozbebeszylismy u mechanika pol silnika z gory zeby zobaczyc z czego tak kopci po odpaleniu silnika.ku naszemu zdziwieniu okazalo sie kolektor wydechowy jest popekany chyba w 10 miejscach.zawiozlem go do pospawania ,jutro beda nowe uszczelki i skrecamy calosc.miejmy nadzieje ze po calej operacji auto odpali. :roll:
Opublikowano
tylko kolego to spawanie to ci nanic nie da bo popeka ci spowrotem przy spawach,takze twa praca i mechanika to namarne,lepiej poszukaj urzywki..
Opublikowano

moc twojego samochodu jest znacznie zwiekszona,co za tym idzie temperatura spalania itd...

Nie dziw sie wiec,ze kolektor wydechowy bedzie ci trafiac co jakis czas ;)

Zaadoptuj kolektor z e39 i bedzie po klopocie.

Opublikowano
daruj sobie spawanie! po spawaniu czeka cię planowanie i takie tam... zakup od e39 żeliwny (nie stalowy) i bedzie gitara. przerobiłem temat wiec nie rob tego samego bledu co ja.