Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam . Gdy się ciepło robi to na luzie strasznie skrzynia terkocze szczególnie jak jest obciążony silnik (klima itp.) Byłem u paru speców od skrzyń i stwierdzili , że terkot ten spowodowany jest przez łożysko na wałku głównym . Zalecili mi wlanie oleju 75w90 i to 2 litry . Kupno używanej skrzyni mija się z celem bo różnie bywa a wymiana tego łożyska to koszt 650zł bez części . Byłem w kilku warsztatach i to samo powiedzieli .Co koledzy sądzą o wlaniu takiego oleju 75w90 i to 2 litry ? dodam , że na skrzyni nie mam naklejki !! obecnie mam nalany atf
Opublikowano
Hej, nic nie da zmiana na tak gęsty olej, poza tym, że zimą nie będziesz mógł wrzucić żadnego biegu, sprawdzone, kiedyś kumpel zalał takim olejem BMkę e34. Skrzynia do wymiany niestety.
pozdrawiam Bartek
Opublikowano

Może i masz racje ale w dwoch warsztatach które naprawiają tylko skrzynie to samo powiedzieli . Nie mam też naklejki na skrzyni

Naklejka pomarańczowa

ATF Dexron IID

Naklejka żółta

Specjalny olej przekładniowy MTF LT1

Naklejka zielona

Specjalny olej przekładniowy 81-22-9-407-305

Bez naklejki

Olej przekładniowy API GL-4

Opublikowano
Po pierwsze nie piszemy własnych postów jeden pod drugim,tylko edytujemy poprzedni.Jeżeli masz ATF i biegi wchodziły normalnie zimą i przy na przykład paru stopni w plusie,to znaczy że masz dobry olej.Nie ma sensu zmieniać bo tylko sobie pogorszysz.Też jakiś 2lata wstecz zalałem spirax75w90 i biegi przy 5stopniach w plusie wchodziły bardzoooo ciężko musiałem walczyć z lewarkiem,aż się auto nie rozgrzało i puzniej było ok.To zimą przy minusie na takim oleju nie wbił byś biegu :duh: Zmieniłem na ATF taki jest do mojej skrzyni i biegi wchodziły idealnie.Druga sprawa gdzie chciałeś wlać te 2l oleju :?: jeżeli do skrzyni manualnej wchodzi 1.1l :!:Nie pozostaje ci nic innego jak jeżdzić aż się rozleci,albo kupić używaną skrzynie :wink:
Opublikowano

Po pierwsze przeczytaj mój pierwszy post dlaczego chce zmienić olej – skrzynia w nie najlepszej kondycji , im cieplej to z oleju ATF robi się woda i skrzynia terkocze . Po drugie da rade wlać dwa litry np. przez odpowietrznik skrzyni. Po trzecie bardzo cię przepraszam za post jeden po drugim :cool2:

Panowie dzisiaj umyłem skrzynie i znalazłem resztki naklejki jest pomarańczowa czyli olej ATF i teraza moje pytanie jakim olejem trochę gęstrzym zalać skrzynie żeby w upalne dni nie było tego terkotu ? 75w90 czy ten bedzie za gesty ? Albo dolać ATF tak żeby było z 1.5l