Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam kolegów.

Zastanawiam się nad kupnem youngtimera. Mam okazję kupić BMW 520 E28.

Auto z roku chyba 1981 (nie pamiętam), z klimą, el.szyby, szyberdach, LPG, przebieh coś koło 270 tys. km.

W środku auto niezniszczone, super, użytkowane przez kobietę.

Karoseria natomiast posiada z każdej strony rysy i wgniecenia (kobieta :)), także blacharka i nowy lakier by sie przydał.

Silnik: instalacja LPG (do usunięcia dla mnie) suchy, nie kopci, oleju niby nie bierze. Zrobiłem jazdę próbną, autko bardzo mułowate coś (jechałem tylko na LPG). Coś tam dzwoniło/stukało w zawieszeniu.

Podwozie: niby nie pognite, znalazłem jedną dziurę na wylot w nadkolu/komorze silnika.

Pytanie czy warto takie auto kupić za 5 tys. zł? Czy dostanę części do ew. remontu silnik oraz typu plastiki, dokładki zderzaka, halogen itp itd. Głownie tego brakuje + nowy lakier...

Części niby wymieniane na bieżąco (nowy ukł. wydechowy), olej 5W40 albo 10W40 wlany.

Czy warto ? Na co zwrócić jeszcze uwagę, co z tym mułowatym silnikiem?

Z góry dziękuję za sugestie i odpowiedzi.

Pozdrawiam

Edytowane przez marecki_e28
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Tak naprawdę sam sobie odpowiedz czy warto. Generalnie warto kupić auto, w którym według Ciebie jest jak najmniej do porobienia. Reasumując lepiej przeznaczyć na kupno tego typu auta więcej pieniedzy niż kupić coś co pochłonie sporo wiecej środków finansowych niż w rezultacie to pierwsze. Jesli w aucie jest LPG to szykuj na remont silnika około 4-5 tyś zł, do tego blacharka i lakier to następne 7-12 tyś zł.Nie wspominam o zawieszeniu i drobiazgów typu spinki, zaślepki, śrubki, uszczelki itd...

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań