Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Planuję zamontować w aucie bordmonitor 4:3, a dokładniej mówiąc coś takiego:

http://img863.imageshack.us/img863/3638/bmon.jpg

I w związku z tym mam kilka pytań i liczę że ktoś mi pomoże w tym temacie :cool2:

Po pierwsze - czy mając zwykłe radio z wyświetlaczem typu MID - i w jego miejsce montując tylko ten sprzęt czy coś bedzie wogóle działać :?: i jeśli tak to co :?: ( magnetofon :?: radio :?: wyświetlacz komputera :?: )

Po drugie - w przypadku całkowicie negatywnej odpowiedzi na pierwsze pytanie - to co jeszcze muszę zakupić by ten sprzęt działał :?:

Po trzecie - czy jeśli będę musiał coś dokupić to jak jest z montażem dodatkowych elementów :?: jest sporo z tym roboty :?:

Edytowane przez tomkot
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

Tyle razy o tym było......

Aby zadziałało potrzeba: monitor,wiązka nawi,czytnik nawi,tuner radiowy,antenę nawi i cały dzień roboty.

Opublikowano (edytowane)
Tyle razy o tym było......

Aby zadziałało potrzeba: monitor,wiązka nawi,czytnik nawi,tuner radiowy,antenę nawi i cały dzień roboty.

W takim razie przepraszam, ale niezależnie od tego ciągnąc temat dalej, czyli zamontowanie samego monitora zupełnie nic nie daje :?: i nic nie będzie działać :?:

Chcę to ostatecznie wyjaśnić gdyż gościu z alledrogo twierdzi że montując sam bordmonitor będę mieć info z komputera oraz działającego kaseciaka :oops:

Edytowane przez tomkot
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
Nic Ci nie będzie działać na 100%.
Opublikowano
Nic Ci nie będzie działać na 100%.
Dzięki za info :cool2:

A czy można zamontować coś na początek by działały funkcję komputera oraz radio lub kaseciak :?: by z czasem dołożyć resztę :?:

I czy taka zmiana radia zwykłego na bordmonitor to coś skomplikowanego i wymaga zmian w komputerze :?: czy raczej jest to prosty zabieg polegający na montażu i po sprawie :?:

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

W sumie dość prosty ale aby działał komputer pokładowy na ekranie nawgacji trzeba zmienić jeszcze licznik.

Minimum aby wyświetlało i grało to monitor,wiązka,tuner radiowy i czytnik nawi.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Witam jesli ktoś jest zainteresowany zakupem nawigacji do e 53 tzw.kombajn multimedialny z mapą europy igo 8 mogę dać namiary wlaśnie kupilem to radyjko ma po prostu wszystko co oferuje technika jestem bardzo zadowolony . możemy pogadac skeype( zbyszko 833) wieczorem pozdrawiam.
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
To już lepiej zamiast tego Chińczyka kupić nawi na szybę.Są bardzo awaryjne a mój kolega który to coś posiadał twierdzi wręcz że to kompletny szmelc.
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
Noooo.. To jest godny sprzęt dla X5 :D taki sam bym wmontował.
Opublikowano

Mój szwagier miał ten sam przypadek tylko że w E39 ALPINE.

5tka była z mid i chciał mieć dużą navi. Kupił, pojechał do gościa co robi elektronikę w BMW. Finał był taki - działać, działało, ale co się najeździł do tego elektronika i dokupował różne moduły to jego. Na 100% wymienił licznik. Gdyby nie fakt, że samochód to tuning ALPINE - lepiej było zmienić samochód niż dokupić navi.

Trzy największe litery w całym uniwersum: B M W
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

5tka była z mid i chciał mieć dużą navi. Kupił, pojechał do gościa co robi elektronikę w BMW. Finał był taki - działać, działało, ale co się najeździł do tego elektronika i dokupował różne moduły to jego. Na 100% wymienił licznik. Gdyby nie fakt, że samochód to tuning ALPINE - lepiej było zmienić samochód niż dokupić navi.

Eeee... nie ma co dramatyzować.Zakładałem sobie sam i działało bezbłędnie.

Jak dobrze poszukasz to spokojnie w 3 tys. się zmieścisz.

Opublikowano
O maly wlos tez bym kupil to cos.Teraz zamowilem takie cudenko i nie moge sie doczekac zamontowania http://allegro.pl/alpine-ine-s900r-2-din-do-vw-nissan-toyota-honda-i1554126642.html

wszystko ładnie, pięknie, ale:

1. co z oryginalnymi wskazaniami board computera ? (zużycie paliwa, średnia prędkość, dystans, czas przyjazdu etc.)

2. co z przyciskami w kierownicy ?

Jak te podstawowe funkcje nie działają to wg. mnie toto jest jedna wielka lipa choćby i sny z wczoraj przez fale mózgowe odtwarzało...

Opublikowano
O maly wlos tez bym kupil to cos.Teraz zamowilem takie cudenko i nie moge sie doczekac zamontowania http://allegro.pl/alpine-ine-s900r-2-din-do-vw-nissan-toyota-honda-i1554126642.html

wszystko ładnie, pięknie, ale:

1. co z oryginalnymi wskazaniami board computera ? (zużycie paliwa, średnia prędkość, dystans, czas przyjazdu etc.)

2. co z przyciskami w kierownicy ?

Jak te podstawowe funkcje nie działają to wg. mnie toto jest jedna wielka lipa choćby i sny z wczoraj przez fale mózgowe odtwarzało...

Dla chcacego nic trudnego.Przyciski z kierownicy dzialaja bezblednie gdyz kazde radio mozesz podlaczyc pod sterowanie z kiery jezeli takowe wystepuje.Jezeli chodzi o wskazania z board computera to jest ten sam motyw.Podpinasz wiazki z kompa na wyswietlacz i dziala tak samo.Kolega ma pioneera i tez tak robil.Poza tym kolego gdybym wiedzial ze nie beda dzialaly funkcje to bym nie kombinowal.

Opublikowano

Eeee... nie ma co dramatyzować.Zakładałem sobie sam i działało bezbłędnie.

Jak dobrze poszukasz to spokojnie w 3 tys. się zmieścisz.

Opisuję jego historię, każdy samochód jest inny. On nie zakładał tego sam, pojechał do ludzi, którzy się tym zajmują i pomimo tego były problemy. Ja bym się tam nie ciaprał z taką robotą.

Trzy największe litery w całym uniwersum: B M W
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
A ja lubię zrobić coś sam bo wiem że jest to dobrze zrobione :D
Opublikowano

Dla chcacego nic trudnego.Przyciski z kierownicy dzialaja bezblednie gdyz kazde radio mozesz podlaczyc pod sterowanie z kiery jezeli takowe wystepuje.Jezeli chodzi o wskazania z board computera to jest ten sam motyw.Podpinasz wiazki z kompa na wyswietlacz i dziala tak samo.Kolega ma pioneera i tez tak robil.Poza tym kolego gdybym wiedzial ze nie beda dzialaly funkcje to bym nie kombinowal.

W takim razie życzę powodzenia z instalacją i czekamy na jakieś foto-rezultaty

bo sam takie coś rozważam mimo, że mam duże navi z TV (cenowo mi wyjdzie taniej niż zmiana MK3 na MK4 i wymiana w bagażniku zmieniarki CD na MP3)

Opublikowano
trzeba zmienić jeszcze licznik.
Na 100% wymienił licznik.
hmmm... :think:

to jak to jest z tym licznikiem... :?: i z jakiego powodu jest zmieniany... :?:

pozdrawiam

cosmo