Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam mam problem z automatem w 1.6(m43 compact) na benzynie jest w miare ok jedynie rano swieżo po odpaleniu skrzynia zmienia biegi przez chwile w granicach 3-4 tys(podobno tak ma byc) :D obrotów prawdziwy problem zaczyna sie na gazie albo przywiesi sie na 2 i zmieni bieg przy 5 tys chyba ze przelącze na chwile S lub M wtedy wklada 3 bieg niestety przy czwartym potrzebuje już 4 tys obrótów i musze puscic pedal gazu no chyba że jest z górki to pozmienia sobie normalnie skrzynia byla sprawdzana przez goscia który zawodowo naprawia automaty wymienial w niej jeden z elektrozaworów ponieważ wczesniej wrzucala 4 również przy 4 tysiacach obrótów tylko że na benzynie wymieniany byl olej (dextronII) Powiedzial ze skrzynia jest ok na komputerze nie ma żadnych blędów z wyjątkiem kick down ale jak go wykrece sytuacja jest taka sama kick down po mimo tego ze wyświetla sie że jest uzkodzony dziala normalnie jak go wsisne redukuje biegi gaz jest wyregulowany dodam iz posiadam instalcje drugiej generacji
Opublikowano
podłączam sie. Mnie również nie chce przerzucać. Czasami jest tak że do trójki pięknie przerzuci ale dalej trzeba wkręcać do 4 tys i puścić gaz, wtedy przeżuci i tak samo jest ze wszystkimi biegami powyżej. Proszę o odpowiedź.
Opublikowano
Hej, zobacz, nie komputer silnika nie dostaje błędów na jeździe na gazie, ponieważ on też nie może mieć błędów, podobnie jak i komputer skrzyni. Taka jest klasyczna usterka przepływomierza na przykład, jakbyś do odpiął to skrzynia też zacznie wariować, mimo tego, że silnik będzie jako tako chodził.
pozdrawiam Bartek
Opublikowano (edytowane)
tylko że tak się dzieje i na benzynie i na gazie... Uwalona skrzynia czy coś ze sterowaniem?

To popraw tytuł skoro na benzynie też nie zmienia Ach co za gafa :mad2: :mad2: nie spojżałem kto napisał

Edytowane przez seba e36
Opublikowano
mam bląd czujnika prędkosci jazdy w silniku wystepuje sporadycznie (informacje z komputera) ale na benzynie nigdy sie nie przycina jedynie jak nie chce zmienic biegu na lpg to przelączam na benzyne chwile tak pojedzie i zmieni
Opublikowano
mi też tak zmieniała na benzynie na początku(kusiu0808) okazalo sie że trzeba wymienic elektrozawór ale na gazie jak nie zmieniała tak nie zmienia
Opublikowano
i wymieniłes ten zawór michalsx ? Kurcze już drugi tydzień krąże po forach i nic nie mogę znaleźć. Czasami jak mu odwali to pięknie przerzuca wszystkie biegi. Ale tylko się zatrzymasz i znów trzeba go wkręcać do 4tys i puszczać gaz żeby przerzucił
Opublikowano
skusiłem się najpierw jechać kolejny raz do gazownika ale innego. Jak usłyszał jakie są objawy uśmiechnął się i odizolował mi jakieś kable od gazu złączył razem i chula aż miło. Nie chciał mi powiedzieć od czego są te kabelki. Ja mam zwykły gaz na śrube. Jutro dokładnie podam kolor tych kabli może i tobie pomoże michalsx.
  • 1 rok później...
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano
Jako że długo grzebałem przy aucie starając się ogarnąć temat zmiany biegów udało mi się osiągnąć małe rozwiązanie co prawda nie udało mi się zrobić tego na TIP TOP ale można normalnie jeździć a wywaliłem stary reduktor (który był nowy) i założyłem inny ale mocniejszy oraz wywaliłem śrubę do regulacji gazu został sam krokowy.