Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, od paru tygodni mam problem z moim automatem. Przymierzałem się do wymiany uszczelki, filtra i oleju w skrzyni, ale odpuściłem i odstawiłem do mechanika po kilku próbach odkręcenia śruby spustowej oleju. Mechanik zmienił co trzeba, ale po przyjeździe do domu zauważyłem, że cieknie mi świeżo zalany olej, więc pojechałem z reklamacją. Mechanik oczywiście spuścił olej jeszcze raz, odkręcił misę i stwierdził, że w paru miejscach uszczelkę wessało ciśnienie w skrzyni (rzeczywiście było widać, że w miejscach w których przychodzą śruby uszczelka była zassana do środka), po czym założył wszystko jeszcze raz i zapewnił, że będzie ok. Rzeczywiście przez parę dni było w porządku, ale dziś znów zauważyłem wycieki i zastanawiam co jest źle. Byłem osobiście i oglądałem jak mechanik ponownie wykonuje tą całą sekwencje wymiany oleju i moim zdaniem wszystko było w porządku. Może uszczelkę przed założeniem trzeba czymś nasmarować? Bo skoro wszystko było założone dobrze to jakim prawem jest ona zasysana i cieknie? :mad2:
Brokatrot Metallic
Opublikowano
Jeżeli masz porządną uszczelkę i odpowiednio dokręconą miskę, to wszystko powinno być dobrze, tam nie ma jakiegoś gigantycznego ciśnienia. Uszczelka Elring lub oryginał. Oczywiście miska musi być zdjęta i umyta, tak samo przylga w skrzyni.
pozdrawiam Bartek
Opublikowano

Oglądam uszczelki tej firmy na allegro i są niby do mojego silnika i rocznika, ale nie pasują kształtem. Ja ma taką uszczelkę i cieknie tu gdzie zaznaczyłem na zdjęciu ( w te miejsca przychodzą śruby).

http://img816.imageshack.us/img816/6143/14868966522.jpg

Brokatrot Metallic
Opublikowano

no aktualnie nie mam jak tego spisać ale jestem na 100% pewien że mam 5cio biegową skrzynie automatyczną 5HP18 bo z tego co pamiętam tak pisało na tej tabliczce gdy patrzałem na nią pierwszy raz. Poza tym patrząc na schematy tej skrzyni widzę, że kupiłem filtr identyczny jak na schematach i filtr pasuje, uszczelka z resztą też pasuje idealnie ale dlaczego przecieka? Poniżej jeden ze schematów 5HP18, widać na nim kształt tej uszczelki czyli kupiłem dobrą. Nie mam wątpliwości co do modelu skrzyni.

http://img849.imageshack.us/img849/7806/beztytuutx.jpg

Brokatrot Metallic
Opublikowano

Kolego, skrzyń 5hp18 jest od cholery rodzajów (oznaczenie modelu, to 1056 000 XXX) , niektóre elementy pasują do wszystkich modeli 5hp18, a niektóre nie. Nie powiem Ci, jak jest w wypadku uszczelki misy, czy się różnią czymś, ale mówiąc, że chodzi Ci o skrzynię 5hp18, to jak powiedzieć, że chodzi Ci o "samochód marki BMW" :D

Edit/ Sprawdziłem, nie różnią się kształtem misy. To może po prostu misę masz gdzieś przygiętą, albo trafiła się trefna uszczelka?

Foak Polisz Góvvnerment End Loł :]

Średnie spalanie w cyklu mieszanym: 10,1L Pb/11,8L LPG / 100 km

Moje autko: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=151&t=245534

Opublikowano
No na to by wypadało :mad2: Bo nie widzę innej przyczyny tych wycieków. Dzięki za pomoc, postaram się sam powalczyć. Pozdrawiam
Brokatrot Metallic