Skocz do zawartości

318 zapala sie kontrolka akumulatora i gasnie silnik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich milosnikow BMW.Od 1 tygodnia jestem posiadaczem BMW e46 touring 2002 rok , silnik 1.8 143 KM.Mam prosbe do Was o zdiagnozowanie mojego problemu z autem. jak kupilem auto zdarzylo sie pare razy,ze nie chcial odpalic, nie krecil, nic nie bylo slychac,ale jak wkladalem klucz serwisowy odpalal od razu,nie wiem czy to byl zbieg okolicznosci,czy to ma jakis zwiazek z tym.po drugie jak go odpalam zimnego leci dym z lewej strony silnika i smierdzi palonym olejem, jak sie rozgrzeje dym znika,silnik pracuje rownomiernie.i ostatnie najwazniejsze. W czasie jazdy zdarzylo mi sie, ze zapala sie na ulamek sekundy kontrolka czerwona akumulatora, auto szarpnie, traci moc na sekunde i wszystko wraca do normy.nie przejmowalem sie tym, do dzisiaj,kiedy wracalem z pracy i zapalila sie kontrolka i auto zgaslo, zjechalem na pobocze i zapalilem silnik,dojechalem do domu bez problemow, pomozcie mi prosze , bo za pare dni bedzie nim jezdzila moja zona z 8 miesiecznym dzieciaczkiem i nie chcialbym przykrych niespodzianek,z gory dziekuje,pawel
Opublikowano

...Ja bym samodzielnie sprawdził przynajmniej jedno: ... stan przewodów i połączeń elektrycznych

/ czy są dobre styki : styk masy / przewód/plecionka łączący korpus silnika z karoserią ; styki klem akumulatora ;

styki przy alternatorze

No i naładuj akumulator , abyś miał dobry przynajmniej stan wyjsciowy elektryki

Co do reszty to się niewypowiadam...

panta rei
Opublikowano

Witam ponownie

Dzis znowu zaczely wariowac kontrolki, zaczelo sie od kontrolki akumulatora,potem stracil moc, zaczal wariowac obrotosciomierz , wszystkie swiatla na okolo auta zaczely migac i zgasl silnik.po paru kreceniach odpalilem go ponownie.bylem u elektryka i powiedzial ze moze to byc alternator,ale posprawdzal cos nie grzebiac glebiej i powiedzial ze moze to byc cos przy zegarach z elektryka. na 26 kwietnia jestem umowiony do specjalistow z bmw, ktorych chcialbym objechac szerokim lukiem , gdyz slono zaplace.prosze o jakies rady. dzieki.