Skocz do zawartości

E36 318i M40 1991 - najprawdopodobniej zawory...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam @ll,

przekopalem archiwum w temacie "zawory" ale dokladnej odpowiedzi na swoje pytania nie znalazlem..

otoz slychac u mnie troche "zawory" podczas jazdy na cieplym silniku... mam takie pytania:

1. czy w tym silniku sa one regulowane???

2. jesli tylko wchodzi w rachube wymiana to jaka to jest orientacyjnie kwota???

3. podejrzewam ze najlepiej wymienic wtedy i olej wiec i filtr oczywiscie, uszczelka pod pokrywa zaworow poza dyskusja :)

4. do wymiany rozrzadu pozostalo okolo 30tys (wg moich informacji powinno sie wymieniac co 70tys) - moze wiec i przy okazji wymienic kompteltny rozrzad??

5. czy polecacie kogos z Warszawy- chodzi o warsztat?? moze jakis forumowicz takowy prowadzi???

pzdr @ll

arkadiusz

Opublikowano
Witam kolego , a więc na dobry początek w tym silniku nigdy rozrząd do wymiany za około 70 tys.km maxymalnie co 40 plus minus 45 tys.km , zawory tak regulowane są hydraulicznie za pomocą hydroregulatorów tkzw popychacze i tu najprawdopodobniej tkwi twój problem nie trzymają ciśnienia i zawory telepią przypadłość m40 estek tkzw bocian, wchodzi tam 8 szt po 40 zł, pasek rozrządu 100zł, dwie rolki prowadzące 140zł, napinacz 150 zł, olej i tu następna sprawa nigdy nie minerał tylko pół syntetyk przy tym przebiegu co masz a najprawdopodobniej masz około 240 tys.km, cena około 150zł z filtrem,jeszcze jedna sprawa przy wymianie popychaczy warto zrobić czyszczenie magistrali olejowej to jest taka cienka rurka która znajduje sie pod pokrywą zaworów , smaruje ona wałek rozrządu i tu następna sprawa wałek trzeba obejrzeć czy nie jest powycierany czy niema wżerów tkzw. raka bo wtedy następne koszty cholera jak się tego już dużo robi co.Jeżeli góra silnika jest uwalona to tak trzeba wymienić wałek, 8 popychaczy, 8 dzwigienek, 8 pastylek, cena zamienników np . febi około 1200zł, noi na koniec pompa wody czy nie przepuszcza czy nieme luzów skf 250 zł. Tak to właśnie wygląda pozdrawiam Tomasz.
Opublikowano

Tomku,

dzieki za oswiecenie - zawsze to lepiej wiedziec niz nie.. to klekotanie jest narazie delikatne wiec zrobie sobie rekonesans w warsztatach co do kosztow robocizny - materialy juz mniej wiecej wiem dzieki Tobie... akurat mam odlozone pieniazki na inst.gazowa ale narazie z niej jak widze zrezygnuje...

poszukuje wiec jakiegos sprawdzonego warsztatu w Wawie - moze ktorys z Klubowiczy takowy zna????

pzdr

arkadiusz