Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam Panowie, mój problem To kontrolka ABS która się ciągle świeci, Pojechałem do mechanika który podłączyl auto pod komputer lecz ten nie mógł się połączyć że sterownikiem abs. Co Robić w takiej sytuacji? Auto z roku 94.
Opublikowano

W takiej sytuacji zmien mechanika.

Wina leży po stronie sprzętu z dolnej półki ktory jest tylko po to by na wizytówce umieścić zwrot "diagnostyka komputerowa"

Miałem podobną sytuacje, pojechałem do drugiego mechanika ktory w 5 min zdiagnozował co sie dzieje ! dokładnie powiedział co padło.

Jeśli chodzi o ABS to życzę miłej zabawy ;p najczęściej pada czujnik i trzeba go wymienić, czujniki mają dużą tendencje do zapiekania sie i trzeba użyć lekkiej perswazji w postaci wiertarki, palnika, śrubokrętu i młotka, ja zwojego rozbebeszyłem i wyciągałem po kawałku ;] tak sie zapiek skurczybyk.

Jednak to ze czujniki często padają nie zmienia faktu ze jednak lepiej podpiąć sie pod kompa i wiedzieć dokładnie.

Opublikowano

Dokładnie, zmień mechanika. Miałem identyczną sytuację, koleś wziął laptopa z jakimiś kablami i próbował. Inspekcję mógł skasować, ale z ABS-em połączyć się nie dało. Pojechałem do innego, ten wziął terminal Boscha i od razu.

Wyszło, że czujnik walnięty, ale po wymianie w sumie ten problem pozostał (świecąca kontrolka od ABS) i znalazł przyczynę w takim elektrycznym złączu od hamulca w przedziale silnika, włącznik hamulca czy jakoś tak. Będę ten problem wkrótce rozwiązywał i jak się uda to napiszę o tym, może komuś pomoże.

Opublikowano

Witam Panowie, mieliście rację:) Znalazłem innego mechanika ze sprzętem boscha i faktycznie podłączył się błyskawicznie. Komputer pokazał czujnik w przednim kole. Wymienię go i napiszę czy lampka zgasła:)

Dziękuję i pozdrawiam.

Opublikowano

Czyli tak jak mówiłem czujnik, sparciałe przewody i te klimaty.

przed zaczęciem prac uprzedz domowników ze dzisiaj nie ma Cie dla nikogo ;D

Pamiętaj tez aby przygotować sobie narzędzia w celu uzmysłowienia czujnikowi ze jego czas juz nadszedł, mówie tu o palniku, młotku, śrubokręcie, dłuto tez mi sie przydało. Ja swojego wyciągnąłem w częściach, wytopiłem część plastikową drutem, wiciągnąłem bebechy w postaci miedzianych drucików, reszte wyciągnałem za pomocą cienkich szczypiec x

No chyba ze bedziesz tym szczęściarzem któremu czujnik wyszedł bez problemu ;] w takiej sytuacji idz wyślij totka, a najlepiej 2 ! :cool2:

Byl gdzieś temat jak pozbyć się takiego upartego czujnika ;>

No chyba ze nie potrzebujesz pomocy xD

Opublikowano

Witam, zamontowałem nowy czujnik i wszystko gra. Lampka się nie świeci i ABS działa.

Dziękuje chłopaki, macie u mnie piwo:)