Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam problem z układem chłodzenia w betce z silnikiem m40 1.8 bez klimy. A więc przeczytałem całe forum o układzie chłodzenia i ja mam nietypowy problem:/ Dzisiaj zrobiło sie bardzoo ciepło i zagrzał sie silnik aż strzelił wąż który idzie do termostatu. A więc od początku kondesacji pod korkiem oleju ani na bagnecie nie ma. pompe wymontowałem ma metalowy wirnik kreci sie nie blokuje jej nic na uszczelce tez nie wycieka. Termostat został wyjęty mimo tego auto łapalo 90 stopni po przejechaniu 1km. weże da sie uginać na nagrzanym silniku. Tam gdzie sie odpowietrza układ przy zbiorniczku zamiast plastikowej śruby jest włozona zwykla w jakiejś plastykowej otoczce. W aucie ciepłe powietrze leci tylko na szybe. W tunelu zamontowalem dodatkowy wiatrak żeby wspomóc visko ale w korkach i to nie daje rady. Na Trasie gdy był właczony dodatkowy wiatraczek było ok. a teraz prośba do was co można jeszcze sprawdzić?? możliwe że visco jest do wymiany ? macie jakieś sposoby na spr visco oprócz próbowania zatrzymać go palcem na ciepłym silniku he bo jak bd dobre to palucha urwie. Dodam że odpowietrzany był w ten sposob iż zalewałem płynem zbiornik i dmuchałem aż woda mi wypłyneła przez ten odpowietrznik co tą śrube ktoś włozył. Potem zakreciłem srube. odpaliłem silnik ogrzewanie właczyłem to i tyle. Ps Chłodnica sie rusza jakby nie była na swoim miejscu ale to chyba nie ma nic wspólnego. z góry dzieki za podpowiedzi
Opublikowano
Śrubę ktoś wymienił po pewnie łepek się jej oderwał, często się to zdarza. A co do odpowietrzania, jak dmuchałeś, dosłownie dmuchałeś czy chodzi ci że gazowałeś bo dwie metody już widziałem i ta pierwsza raczej nie bardzo poprawna. Jak odpowietrzyć jest sporo podpowiedzi na forum. Kolega też ostatnio z tym walczył i wymieniał już termostaty, visco itp i niestety skończyło się na uszczelce pod głowicą.