Skocz do zawartości

320d - Płyn chłodniczy wyciekł

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Po podróży zostawiłem samochód włączony na podwórku w celu wystudzenia turbiny( zawsze około 5min). Teraz zostawiłem na 15min( zapomniałem się) i wracam do samochodu a tam temperatura płynu na czerwonej kresce, brak płynu chłodniczego...:( Pod samochodem dwie plamy ( po dwóch stronach obok kół). Pod korkiem oleju nie ma białuch śladów. Co się stało? Czy gdy wleje płyn wszystko wróci do normy??
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

po pierwsze; na bank nie wróci do normy

po drugie; dolej i zobacz dokładnie skąd leci, z przodu kół czy z tyłu? opcji jest tak dużo...

Opublikowano
  • Autor
Leci z przodu kół.... jakie mogą być konsekwencje??
Opublikowano
Jeszcze nie widzialem zeby plyn lecial z kol i to w dodatku z przodu :) wez lepiej i zlokalizuj dokladnie miejsce wycieku z ukladu chlodzenia, bo tak to ci sie przelewa z oslony. Jesli leje sie bardzo to zobaz czy jakis waz nie poscil. Zapobiegawczo radze wymienic korek na zbiorniczku w inter cars koszt 16 zl. Jak usuniesz wyciek to zobaczysz czy nie stalo sie nic powazniejszego.
.
Opublikowano
Kiedyś jeszcze poprzednią 320d w czasie jazdy spadł mi waz .Oczywiście nie zauwazyłem tego ,samochód najpierw stracił moc a po paru sekundach zgasł motor.Byłem przerazony ,nie wysiadajac z auta postanowiłem go odpalic i dojechać przynajmniej na parking przed sklepem spozywczym który miałem w zasięgu wzroku .I tak tez zrobiłem ,auto odpaliło choć nie miało mocy . Jakoś dojechałem do parkingu i motor znów zgasł. Wysiadam z samochodu podnosze maske i co widze, spadł wąz z chłodnicy .Załamałem się ,myśle sobie zarznełem silnik :cry2: .Kupiłem w sklepie wode załozyłem wąz zalałem układ chłodzenia i postanowiłem dojechać przynajmniej do znajomych na podwórko (okoł 2km) .Jakie było moje zaskoczenie gdy po ponownym uruchomieniu silnika wszystko wróciło do normy :D .Reasumując silniki bmw mają zabezpieczenie przed przegrzaniem sie spowodowanym brakiem płynu chłodniczego ,no chyba ze się myle.
Opublikowano
  • Autor
Płyn zalany, wszystko wróciło do normy. Nie widzę skąd wyciekło. a jednak była plama pod samochodem.... . Niewidzialne?