Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WItam :)

Potrzebuję wymienić sworznie zewnętrzne w moim samochodzie.

Czytałem już kilka instrukcji jak to wykonać i wszystko jest w miarę jasne gdy się wymienia obydwa sworznie - zewnętrzny oraz wewnętrzny.

Jeśli ja natomiast chcę wymienić tylko zewnętrzny (krótki) to jak wyjąć wahacz bez uszkodzenia tego wewnętrznego, długiego sworznia??

Opublikowano
Po prostu musisz odkręcić śrubkę trzymającą długi sworzeń, i podjąć próbę wypchania trzpienia z dziurki w którą jest włożony, trzeba uważać na gwint, o inna metodę ciężko.. niektóre poddają się łatwo i wychodzą, ja miałem problem i musiałem uzywać trochę więcej siły i dłużej postukać, tylko ja miałem komfort psychiczny ponieważ mój sworzeń był do wyrzucenia i nie trzeba wtedy patrzeć jak się w niego bije.. :D Najpierw tylko odkręć mocowanie tulejki wahacza, potem bierz się za sworzeń środkowy.. Jak już wyjdzie to potem sworzeń krótki odkręcasz i masz wahacz na wierzchu.. Tak jak pisałeś, z założenia zawsze wymienia się wszystkie od razu, i dlatego wtedy młotek i jazda, jak chcesz oszczędzić długi sworzeń to poprostu tak samo ale trzeba być ostrożnym..