Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich uzytkownikow forum. Jestem tu nowy ale na to forum zagladalem juz czesto i powiem szczerze ze bardzo pomaga. A wiec tak wiem ze jest juz podobnych tematow do mojego troche ale mimo tego moze ktos zaproponuje mi co moze jeszcze dziac sie z moim autkiem. Jest to bmw 318 tds compact 98r , kupilem je niedawno z silniczkiem do remontu,poniewaz autko kopcilo bardzo i bralo troche olej. W autku zostaly wymienione lancuszki razrzadu, pierscienie, zostala splanowana glowica, wymienione zostaly wszystkie oleje i plyny i filtry oprocz filtra paliwa, autko jezdzilo w miare dobrze. Ale ostatnio chyba spadla troche moc i zwiekszylo sie zuzycie paliwa srednio o jakis 1-2l na 100km przy 4 i 5 biegu przy obrotach 3-3,5 tys auto zaczyna mulic poprostu jakby go cos prztykalo... i ogolnie wydaje mi sie slabsze, a predkosc max to okolo140km/h i pozniej wlasnie zaczyna go przytykac i mam wrazenie jakby chcial a nie mogl.... sprawdzalem juz turbine i dziala dobrze, zmienilem dzisiaj takze filtr paliwa i dalej to samo. nie wiem co jeszcze moge sprawdzic jak macie jakies sugestie to prosze o pomoc;)???
Opublikowano
wiem,wiem moze jak sie uda to w tym tygodniu pojade podpiac autko pod kompa i zobaczymy. A ostatnio wpadlem na pomysl ze moze to byc zapchany katalizator , poniewaz auto wczesniej przed naprawa wypluwalo olej przez tlumik czy takie zapchanie katalizatora jest mozliwe?? moze to jest przyczyna?
Opublikowano
Miałem podobnie auto muliło w całym zakresie obrotów i dużo paliło. Wymieniłem wtrysk sterujący i po problemie. Jedz na kompa będziesz wiedział na 100% co i jak.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
jak bledow miec na kompie nie będziesz miał to zapewne będzie dolot powietrza..IC sprawdż i przewody..obejmy dokreć na łączeniach..no generalnie sprawdź dolot i wymień filtr powietrza.
Opublikowano
proponuję jeszcze zerknąć czy gdzieś nie ucieka powietrze, mi ostatnio waliło bokiem od EGRu, możesz też go wymontować i wyczyścić może to coś pomoże