Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. W sobotę czeka mnie wymiana oleju w silniku. Niestety nigdy tego nie robiłem, więc zwracam się z prośbą o opisanie poszczególnych czynności, które muszę wykonać. Powiedzcie gdzie jest filtr oleju i jak go wymienić. Sorki ale jestem laikiem w tego typu sprawach. Z góry dzięki i pozdrawiam.
Opublikowano

Witam

1. Lekko rozgrzeawasz silnik zeby olej stal sie zadszy. Odkrecasz dekiel przykrywajacy filtr oleju

2. Odkrecasz srube spustowa oleju pod silnikiem - w misce olejowej

3. Spuszczasz olej do jakiegos pojemnika - uwaga moze byc goracy

4. Po spuszczeniu zakrecasz spust w misce olejowej

5. Wyciagasz stary filtr oleju

6. Wkladasz nowy filtr - bedze dolaczony gumowu oring - ktory smarujesz nowym olejem silnikowym, zakrecasz puszke filtra i wlewasz nowy olej w wymaganej ilosci

8. sparawdzasz na bagnecie poziom jak dojdziesz do 3/4 skoncz dolewac.

9. wlacz silnik niech chwile pochodzi, zaciagnie olej do filtra itd. Wylacz silnik i niech troche postoi - sprawdz il. oleju na bagnecie i dolej ile trzeba do gornej kreski na bagnecie

Tyle - filtr oleju jest pod maska okragla puszka stojaca w pionie

Opublikowano

dobry opis :cool2:

po calej operacji wymiany nalepiej znalezc jakas firme utylizacyjną lub warsztat, gdzie przyjmą zuzyty olej, wylewanie go gdzies w glebe to bezmyslnosc...

pozdro

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Mam jeszcze jedną prośbę ;D Pojawił się problem z zresetowaniem kontrolek od wymiany oleju (zielone kreski). Świeci jedna, a jestem już po wymianie oleju u chciałbym przywrócić je do pierwotnego stanu. Próbowałem już opisywaną przez forumowiczów metodą zwarcia pinów 7 i 19 w gnieździe, bez rezultatu. Próbowałem najpierw zewrzeć, później włączyć zapłon i odwrotnie. Czekałem nawet do 30 sek. i nic. Posiadam BMW e34 525i 24V 1990r. Istnieje jakiś inny sposób? z góry dzięki i pozdro.
Opublikowano

moze za krotko trzymales kabelek? pamietam, ze u mnie trzeba bylo chwile poczekac zanim cała inspekcja sie wykasowala :wink:

Edit:

hmm nie doczytalem ze trzymales 30sek... chyba tyle powinno wystarczyc:]

moze zewrzyj z innym pinem z masą - poszukaj na necie, ktory to moze byc...

u mnei kolega polaczyl pin 7 ze sruba na kielichu i inspekcja wykasowala sie po ok 15sek.