Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam pytanie gdzie znajduje się czujnik ciśnienia opon w bmw 530 e60,bo chcę wypiaskować i umalować sobie felgi a nie chcę czegoś zepsuć z góry dziękuję za podpowiedzi
Opublikowano
Ten czujnik to tak na prawdę pomiar prędkości obrotowej poszczególnych kół. Gdy z któregoś schodzi powietrze, średnica koła się zmniejsza i obraca się szybciej niż inne. To sygnał dla komputera, że nie ma powietrza...
Opublikowano
realizuje to czujnik ABS zczytując impulsy z pierścienia łożyska. Felga nie ma nic wspólnego z czujnikiem także śmiało możesz robić.

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano
Mam pytanie gdzie znajduje się czujnik ciśnienia opon w bmw 530 e60,bo chcę wypiaskować i umalować sobie felgi a nie chcę czegoś zepsuć z góry dziękuję za podpowiedzi

Każda E60 jest wyposażona w RPA czyli jak koledzy wspomnieli kontrola za pomocą czujników ABS. Ale jest też opcjonalne wyposazenie w RDC i wtedy faktycznie na feldze zamontowany jest nadajnik/odbiornik z pomiarem ciśnienia i temperatury w kole. Czujnik przykręcony jest do wentyla, wystarczy to rozkręcić i wyciągnąć

Opublikowano
Dzięki kolegom za wyczerpujące odpowiedzi tak też myślałem ale lepiej się upewnić kto pyta nie błądzi :D .Dziękuję i pozdrawiam
  • 2 lata później...
Opublikowano

Każda E60 jest wyposażona w RPA czyli jak koledzy wspomnieli kontrola za pomocą czujników ABS. Ale jest też opcjonalne wyposazenie w RDC i wtedy faktycznie na feldze zamontowany jest nadajnik/odbiornik z pomiarem ciśnienia i temperatury w kole. Czujnik przykręcony jest do wentyla, wystarczy to rozkręcić i wyciągnąć

A czy można wyłączyć jakoś ten system RDC,po zmianie rok temu i kodowaniu navi CIC mam informacje że mam system RDC uszkodzony.A przecież nie miałem go montowanego.I teraz co 5-6 km wywala błąd RDC .NIE RPA tylko RDC. Najgorsze jest to że ostatnio nie da się nawet zainicjować prawidłowe ciśnienie a także skasować błąd z poziomu idriva.Informacja: uszkodzony systemu RDC. :!: :!:

Może ktoś pomoże :mad2: