Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

jak najlepiej odpowietrzyc uklad w BMW 7 2000 Rok 3.5 benzyna. Pare razy probowalem ale ciezko.

Ostanio probowalem na zimym silniku otworzylem zbiorniczek odkrecilem ta srubke plastikowa i czekalem az sie zagrzeje , po 20-30 min zagotowala sie woda i wylalo sie troche i znowoz od nowa.... ;/

Dosc czesto mam problem z cieplym powietrzem jak daje na 32 stopnie to moze jest jakies 18 stopni i strasznie slabo dmucha.

Czy ktos by mogl pomoc.. Z gory dziekuje

Opublikowano
Skąd pewność,że układ jest nieodpowietrzony?Jeśli tylko po słabszym ogrzewaniu,to sprawdź jeszcze pompę cieczy pod elektrozaworami nagrzewnicy,wymusza ona obieg płynu do nagrzewnicy.
Nur bmw e32
Opublikowano

ten silnik nie ma problemów z odpowietrzeniem, odkręcasz korek i odpowietrzenie i lejsz po full aż wypłynie odpowietrzeniem, możesz jeszcze popompować węzami / naprzemian uciskasz górny i dolny/. Póżniej nadmiar płynu trzeba usunąć ze zbiorniczka do stanu. poczytaj mój dłuższy post o problemach z ukłądem chłodzenia viewtopic.php?f=71&t=111100

No i podstawa, jeśli ci się zapowietrza to może być wyciek, trzeba najpierw uszczelnić układ.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Witam. ja również mam pewien problem z odpowietrzeniem. Jakiś czas temu wymieniałem termostat i pompę wody. Odpowietrzyłem układ (tak mi się wydawało), a po tym zaczęły dochodzić z pod konsoli dziwne dźwięki - np. w momencie włączenia nawiewu słychać jak by płyn dopiero wpływał do nagrzewnicy, a następnie słychać dźwięk jak by jakieś bąble były (wszystko to dzieje się kiedy silnik zaczyna się rozgrzewać). Dodam że ogrzewanie działa normalnie, nie wywala płynu, chłodnica nagrzewa się cała. Nie mam pojęcia już co może być nie tak. Dodatkowo mam jeszcze pytanie - czy w kiedy włączacie nawiew na szybę (do odparowywania) to temperatura wydostającego się z niego powietrza uzależniona jest od temperatury ustawionej na panelu (oczywiście w momencie kiedy silnik jest rozgrzany)? Z góry dziękuję za odpowiedz i wszelkie rady. Pozdrawiam