Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
mam problem z kontrolą trakcji w bmw 330xi jak wyłaczam dsc to i tak nie mogę po latać bokiem bo się załacza na nowo trzymałem przycisk 20sec i to samo jest zna ktoś moze taki problem i czy może ktoś mi pomóc ???
Opublikowano

DSc wyłącza się jeden raz wciskając przycisk. Pojawia się zółty trójkąt w obwódce i ....koniec. Żadne wciskanie i trzymanie godzinami nie pomoże. Pali się trójkąt, DSC jest nieaktywne ale pozostaje aktywne ABD-X. Jest to system imitujący szpery w obu osiach i akurat pomaga latać bokiem.

U mnie gdy pali sie trójkąt można robić z autem co się chce...gdy pali sie coś więce niż jeden trójkąt tzn, że własnie straciłes np ABS lub masz wyladowany akumulator....

BTW Jeśli DSC samo sią załacza tzw że coś jest uszkodzone.

Kolego mikan...kolega pytal o xi...a to trochę inna technologia. Wprowadziłeś zamieszanie.

Opublikowano
powiem panowie tak iż trójkąt się pali na desce ale udaje mi sie go zarzucić i przez 180 stopni robię kółko i po czym nagle spadaja mi obroty silnika i zaczynaja hamować koła gdy auto juz się zatrzyma to wszystko puszcza i mam spowrotem kontrolę nad autem
Opublikowano
powiem panowie tak iż trójkąt się pali na desce ale udaje mi sie go zarzucić i przez 180 stopni robię kółko i po czym nagle spadaja mi obroty silnika i zaczynaja hamować koła gdy auto juz się zatrzyma to wszystko puszcza i mam spowrotem kontrolę nad autem

No jest coś nie tak...albo zbyt malo mocy.

...i chyba to drugie.

Jeśli pali sie trojkąt to DSC jest wyłączone i działa ABD-X. Jest to system który shamowuje koło ktore ma większy poślizg po to aby mechanizm rożnicowy przekazal napęd na koło które się nie kręci. Jest to imitacja szpery. Niestety robi to hamulcem więc trochę mocy zabiera więc prawdopodobnie tu jest problem. Sprobuj pobawić się na mokrym lub zabrudzonym asfalcie albo szutrze.

Jak było zimą na śniegu?

Opublikowano
autko kupiłem tydzień temu także po śniegu nie latałęm wczoraj udało mi się trochę przelecieć bokiem ale po prostu coś go jednak do chamowuje po kilku sekundach no nic trudno w końcu 4x4 nie służy do latania bokiem za to z świateł zawsze jestem pierwszy ;-) dzięki za pomoc
Opublikowano

jeszcze mam jedno pytanie jaki olej stosować do tego silnika 170000km przebieg ???

myślę o 5w30 castrolu co wy na to ???

Opublikowano

To wszystko jasne...on jest za slaby. Poczekaj, gdy spadnie deszcz będzie lepiej.

Olej dobry.

Opublikowano

Całkowite wyłączenie kontroli -> wyciągnij bezpiecznik od DSC (gdzieś kiedyś coś takiego wyczytałem), nie próbowałem jeszcze.

Daj znać jak przetestujesz.

Pzdr

Opublikowano
co testowałem i działa to rozpiąc czujnik abs np z przodu i wtedy nie ma nic, wszystko zależy od opon, także czasem zamiast latania bokiem wychodzi brzydka podsterownośc
Opublikowano
kolego a nie złapie żadnego błędu po rozpięciu czujnika ???? i mam pytanie gdzie jest czujnik temperatury zewnetrznej?
Opublikowano
błąd złapie oczywiście, całą paletę, i o to chodzi :) bo wszystko przestanie działac a zegary zażółcą się kontrolkami - bez obaw po wpięciu wtyczki z powrotem i przejechaniu paru-parunastu metrów wszystko pogaśnie i znowu jest nudno czyli bezpiecznie. czujnik temp zewnetrznej jest z prawej strony pod narożnikiem zderzaka w poziomej cześci dolnego wypełnienia samego narożnika jako taki pin wetknięty pod skosem
Opublikowano

Nie słuchaj tych rad...naucz się jeździć.

Ciekawe czy wlasciciele M3 też wypinają wtyczkę z dyfra, żeby szperę dezaktywować.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
no kurcze chłopaki nie wyłacza się do końca kontrola dsc mogę po kręcić kołami ale przy kółkach po chwili dochamowuje mi go sprawdzałem na trawie także mocy nie zabrakło . ma ktoś jeszcze jakis pomysł?????
Opublikowano
spuśc płyn hamulcowy :D :D

Hahaha To jest silne:)

Nie ma opcji żeby działało DSC jak posłuchasz wcześniejszych rad kolegów. Jak nie będzie działał którykolwiek z czujników ABS automatycznie wyłączy sie DSC (przestanie działać) Podobnie jest jak rozłączysz czujnik "skrętu kierownicy" ale w tym przypadku ABS będzie dział a tylko DSC padnie. Oczywiście najlepsze rozwiązanie to wyjąć bezpiecznik. Na to nie da rady choćby nie wiem jaki był uparty jak prądu nie dostanie to działał nie będzie:) W moim samochodzie trzeba przytrzymać przycisk DSC ok 5 sek. Wtedy na zegarach pali się kontrolka trakcji i na żółto kontrolka ręcznego. Wówczas bokami można latać do skończenia opon:) ale ja nie mam xi;/ Także nie kombinuj tylko zrób jedną z w/w opcji. musi działać:) (spuszczania płynu nie polecam:))

Opublikowano
myślę, że kolega przytrzymywał, ale na doświadczeniu własnym wiem że i tak to nie daje za wiele.. a może i nie przytrzymywał, dla mnie to było oczywiste że tak robił, ale nawet - dziś próbowałem z compactem 318ti paliły się obie a on na skręconych kołach i pełnym gazie robił ładne kółka tylko piszcząc pokaźnie, bez uślizgu, jedyny moment gdzie dało mi się go złapac w piękny bok to gwałtowna kontra w zakręcie kiedy to system nie zdążył zadziałac i tył pięknie mnie okrążył w bezwładzie