Skocz do zawartości

320i wskazanie temp. na liczniku wariuje

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam problem ze wskazaniem temperatury na liczniku. W czasie jazdy temperatura rośnie normalnie jednak gdy się nagrzeję to wskazówka potrafi zacząć skakać. Potrafi przeskoczyć na czerwone pole (co raczej nie jest możliwe,żeby temp wzrosła nagle o 30 stopni), a gdy wjadę w dziurę lub stuknę ręką w licznik to wraca do pionu i będzie pokazywać już właściwą temperaturę przez chwilę. Zdarza się ze jadę długo i temperatura pokazywana jest w normie a czasem potrafi co chwile wachlować wskazaniem (zawsze wachlowanie odbywa się między pionem a czerwonym polem). Takie szybkie zmiany temperatury raczej są niemożliwe dlatego obstawiam walnięty licznik, poza tym stukanie w niego pomaga. Ale jako, że znawca ze mnie żaden to mam pytanie czy moje przypuszczenia są prawdziwe i czy wymiana licznika na nowy może pomoc.
Opublikowano
miałem podobny problem ale przy innym samochodzie opel vectra B wszystko się uspokoiło gdy zmieniłem akumulator :D uważam ze gdy odłączyłem stary akumulator i włożyłem nowy to porostu coś się zresetowało i temperatura pokazywała normalnie przez taki sposób tez wykasowałem błąd ABS już się nie świeciła kontrolka i ABS zaczął działać . Raz tez przestał mi działać licznik prędkości załatwiłem sprawę tym samym sposobem odpinając i podpinając akumulator :) ale tez był jeden minus tej operacji miałem oryginalne radio z kodem :duh: po odpięciu akumulatora radio nie chodziło bo nie wiedziałem jaki jest kod :cry: nie wiem czy u ciebie coś to da ale może warto spróbować :D a tak poza tym możesz wyjąć licznik i zobaczyć czy jakaś kostka nie jest poluzowana, lub tez może być uszkodzony czujnik temperatury.nie wiem co mogę ci doradzić jeszcze może zrób test zegarów może coś wykażę wadliwego.
Opublikowano
odpinanie aku nie pomaga, test liczników leci dobrze. Kostki sprawdziłem wszystkie i niby jest ok. Zamówiłem na allegro drugi licznik, zobaczę jak będzie się na nim zachowywało.
Opublikowano
w takim razie ja bym obstawił czujnik temperatury. tak na 80% myślę ze on będzie wadliwy jeśli test zegarów przeszedł pozytywnie to powinny być ok. napisz czy jak założysz nowe zegary czy załatwiły sprawę bo jeśli tak to oznacza ze testowi zegarów nie do końca można ufać :)
Opublikowano
z tego co wiem to czujnik działa na zasadzie potencjometru, czyli raczej nie powinna temperatura gwałtownie skakać nawet jak jest uszkodzony, chyba, że mam walnięte kable między czujnikiem a licznikiem, pozatym stukanie w licznik działa na wskazówkę i zmienia jej pozycje. Ale jak wymiana zegarów i nie pomoże to zajmie się czujnikiem i przewodami.
Opublikowano
no w sumie to i racja jeśli stukanie w licznik działa na wskazówkę to może być i licznik najlepiej by było sprawdzić przy innym bmw takim jak twoje czy twój licznik rzeczywiście jest uszkodzony. to by bało 100% pewność czy na pewno licznik ale zapewne nie masz takiej możliwości nikt ze znajomych u ciebie nie ma takiego auta najlepiej z identycznym silnikiem wiec nic więcej ci nie pozostało jak tylko czekać na drugi licznik