Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim,

ostatnimi czasy zauważyłem dziwne zachowanie mojego auta. Otóż, jeżdżąc w korkach jak jest ciepły i stoję na światłach puszczam delikatnie sprzęgło (bez gazu) i widzę, że obrotomierz obniża się o ok. 50 obrotów na 1 sekundę i powraca do normalnego trybu - (tylko wtedy, jak jest ciepły). Dzieje się to tylko na ciepłym silniku i nie za każdym razem. Czasami puszczam sprzęgło i wszystko jest ok. Jak jadę w dłuższą trasę to nic takiego na światłach się nie dzieje mimo temperatury silnika, ale jadąc przykładowo z prędkością 70km/h na 4 biegu puszczę gaz i obroty rzecz jasna spadają - po chwili wciskam gaz i on reaguje z „mini” opóźnieniem tak, jak by w tym momencie również obniżył sobie obroty i po sekundzie powrócił do normalnego trybu.

Auto ma normalną moc wszystko jest ok., ale ma chwilowe spadki mocy.

Macie jakieś propozycje? – jakiś czujnik, niedrożne wężyki?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ja nie tak dawno wmienialem zawor EGR i powymianie zaobserwowalem ze gdy auto jest na luzie i stoi to obroty spadaja wlasnie o jakie 50 obrotow niz jak auto jest na luzie a jeszcze sie toczy. Wyglada to tak; przed samym zatrzymaniem na swiatlach wrzucam luz, obroty spadaja powiedzmy do 900 a gdy auto sie zatrzyma spadaja o 50 do 850. Wratosci obrotow podaje przyblizone bo trudno dokladnie je odczytac.

Dodatkowo kiedy auto zatrzyma sie na gorce i puszcze hamulec to kiedy zacznie sie toczyc obroty same sie podniosa, bez dodawania gazu.

Czy to normalne zachowanie? WYdaje mi sie ze po zaraz po kupnie, a przed wymiana ERG tego nie bylo, ale moze to sila sugestii??? A moze tak ma byc a wczesniej nie dzialalo z powodu zapchanego ERG?

Opublikowano

kolego to jest normalne - każdy tak ma.

na biegu jalowym na postoju jest ok 830 obrotów, gdy auto zaczyna się "toczyć" na luzie obroty wzrastają do 870 obrotów. Tak musi być i to nie jest usterka. tak ma każdy samochód nie tylko BMW :cool2:

PS dlaczego wymieniałeś EGR?

Opublikowano

Skoro mowisz ze to norma to sie ciesze :) choc przyznam ze mialem juz nie jeden samochod i nigdy nie widzialem takiej reakcji obrotomierza na toczenie samochodu :)

EGR wyminione z powodu notorycznego swiecenia sie kontrolki o pogorszeniu jakosci spalin, tutaj o tym pisalem:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=33&t=146735

Wymienili mi to na gwarancji i teraz wszystko jest ok :D