Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Problem jak w tytule a dokładnie:

Gdy przekręcam kluczyk w stacyjce tylna wycieraczka zaczyna merdać sama z siebie. Gdy otwieram szybę w klapie przestaje działać. Jak zamknę szybę jest wszystko ok - do następnego razu.

Bezpieczniki sprawdziłem - są ok;

Rozebrałem klapę i dostałem się do silnika, wyjąłem, otworzyłem czarną skrzynkę z elektroniką - z wierzchu układ wygląda ładnie, brak korozji ani wilgoci;

Przeczyściłem styki w kostkach sprayem do połączeń elektrycznych;

Próbowałem dobrać się do przewodów wchodzących z karoserii do klapy ale ciężka sprawa z tym, wiec przeprowadziłem kilka testów aby przekonać się, że kabelki są ok a mianowicie:

Otworzyłem szybę i śrubokrętem zatrzasnąłem zamek, przekręciłem kluczyk i ruszałem we wszystkie strony wiązką kabli - niestety żadnych zmian a wycieraczka jak chodziła tak chodzi.

Wykonane przeze mnie testy są wynikiem tego co wyczytałem na forach. Może ma ktoś jeszcze jakiś pomysł albo doświadczenia co może być nie tak :?:

Dodam jeszcze, że problem pojawił się w silne mrozy oraz że wycieraczka już była dość mocno zatarta(ale to już naprawiłem :D )

Pozdrawiam.

Opublikowano
prawdopodobnie mechanizm sterowania silniczkiem wycieraczek znajdujący sie wewnątrz silniczka nawala, jest tam taki potencjometr, rozbierałeś ten silniczek?
Opublikowano

Dzięki za szybką odpowiedź.

Dzisiaj wyciągnąłem cały silniczek i w domu dokładnie jeszcze raz obejrzałem.

Do silniczka dochodzi tylko jeden czerwony kabelek ze sterownika. Przypuszczam, że w samym silniczku już nie ma żadnej elektroniki toteż go nie rozbierałem.

Całe ustrojstwo siedzi w czarnej skrzyneczce z elektroniką. Niestety płytki nie da się wyjąć i obejrzeć od spodu ale z wierzchu czysto i sucho. Żadnego potencjometru nie widzę.

Problem na dzisiaj pozostaje nie rozwiązany.

Załączam zdjęcia. Przepraszam za ich średniowieczną jakość.

http://strony.toya.net.pl/~paderka/

Opublikowano
Wytłumaczcie mi tylko jak może działać wycieraczka po otwarciu tylnej szyby ?? Czy czasem nie ma jakiegoś czujnika, który odłącza silniczek po otwarciu szyby . No i moim zdaniem trzeba sprawdzić manetkę od wyłączania tylnej wycieraczki, czy czasem tam jakiegoś zwarcia nie ma .