Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, Mam bmw e36 320 91r. I jest problem bo ślizga mi się sprzęgło chyba, tzw. jak jade na jedynce dam gaz do podłogi to niema takiego przyśpieszenia. I przy redukcji to widac ze obroty rosną a samochód nie przyśpiesza jak powinien... I jeszcze jedno samochód drży jak jade i na biegu jałowym jak dam stopniowo obroty do 2000 tys to też drży :( Słyszałem że może to byc koło dwumasowe. Przebieg auta to 284 tyś przebiegu.

PROSZĘ O POMOC?

Opublikowano
Klimatyzację mam i koło dwumasowe tez napewno jest. A przy takim przebiegu i takie objawy jakie napisałem to może byc uszkodzone koło dwumasowe??
Opublikowano

Przy uszkodzonej dwumasie często pojawiaja się metaliczne dzwięki np przy gaszeniu silnika.

Drgania są ale zazwyczaj na biegu jałowym .

Szarpania podczas puszczania sprzęgła ,podczas schodzenia z obrotów,jadąc na niskich obrotach silnika.

Na ślizganie sprzęgła uszkodzone koło dwumasowe nie ma wpływu.

Może kończy się akurat docisk,lub tarcza sprzęgła

Opublikowano

Dzisiaj się przejechałem. I gdy jedzie się to drży ale to przy większych prędkościach, np. 90km\h i jak sie jedzie te 90 i sie pusci nogę z gazu albo da sie na luz to mocno samochód drży nawet na siedzeniach to czuc. i jak sie dotknie gałkę od biegów to drży. Czy może to byc coś z wałem czy coś innego??

PROSZĘ O POMOC :(

Opublikowano

Sprawdź stan poduszek pod silnikiem ,skrzynią,oraz łącznik elastyczny pomiędzy skrzynią i wałem napędowy(amortyzator drgań skrętnych).

Dwumasę zostaw w spokoju nie będzie ona powodować aż takich drgań.

Opublikowano

Sprawdza się obserwując prędkość i obroty silnika.

Jedź na 2 biegu ( np 30 km/h)i nagle wciśnij gaz do podłogi, jeśli obroty zaczną rosnąc a auto będzie słabo przyśpieszać to znaczy ze się ślizga.

Ślizgające sprzęgło oznacza słabe przenoszenie napędu,czyli duże obroty ,a małą prędkość.

Zależy również od stopnia ślizgania się sprzęgła