Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam Pytanie odnośnie opon jakie polecacie czy też jakie powinienem założyć. Czytałem ten dział i nie znalazłem odp. na moje pytanie więc proszę o pomoc...

Mam E46 330D obecnie jeżdżę na 17 205/50. Kupiłem felgi na lato ponieważ denerwowało mnie przekładanie opon i są to felgi OZ'a 18'. przednie są 8 calowe a tylne 9. Chcę dwie różne szerokości opon... Wybieram z takich rozmiarów: 205/40/18, 215/40/18, 215/45/18, 225/40/18. Zastanawiam się również czy jak było w jednym z tematów te 205 nie będą za bardzo na German style i czy przy naszych drogach będzie to dobre rozwiązanie? Wyczytałem również, że zegary mogą dostać na głowę gdy poprawi się fabrykę, większe koła i mogą występować problemy ze wskazaniem prawidłowej prędkości, czy to prawda? Proszę o pomoc a zwracam się do Was bo widzę iż są tutaj ludzie którzy siedzą w temacie :8)

Z góry dziękuje i pozdrawiam.

Opublikowano

Mam E46 330D obecnie jeżdżę na 17 205/50. Kupiłem felgi na lato ponieważ denerwowało mnie przekładanie opon i są to felgi OZ'a 18'. przednie są 8 calowe a tylne 9. Chcę dwie różne szerokości opon...

Jakie jest ET tych felg?

Wybieram z takich rozmiarów: 205/40/18, 215/40/18, 215/45/18, 225/40/18. Zastanawiam się również czy jak było w jednym z tematów te 205 nie będą za bardzo na German style i czy przy naszych drogach będzie to dobre rozwiązanie?

Prawdziwy german style to montaz opon o fabrycznym rozmiarze czyli 225/40R18 i 255/35R18 na felgi 9.0" przod i 10.0-10.5", smieszne deskorolki z naciagnietymi oponami z totalnie zla srednica to polski wymysl i tego Ci nie polecam.

Wyczytałem również, że zegary mogą dostać na głowę gdy poprawi się fabrykę, większe koła i mogą występować problemy ze wskazaniem prawidłowej prędkości, czy to prawda?

Zegary, ABS, DSC (bedzie myslalo, ze jest poslizg, gdy srednica kola bedzie mniejsza). Poza tym z reguly wezsze opony o niepoprawnym profilu maja zly indeks nosnosci (zbyt maly do E46).

Poza tym popatrz tez na nasze felgi mamy mieszane 18" do E46 -> http://www.felgi.pl/lista/pr/250,184/felgi_aluminiowe_vermilion.htmlx lub www.vermilion.pl

Opublikowano
przód jest 8 calowy tył 9. Chodzi mi też o to aby komfort jazdy był zbliżony do tego który mam na obecnych kołach:)
Opublikowano
przód jest 8 calowy tył 9. Chodzi mi też o to aby komfort jazdy był zbliżony do tego który mam na obecnych kołach:)

Bez ET felg nie jestem w stanie pomoc Ci z rozmiarami opon.

Opublikowano
ET wynosi 40:)

225/40R18 przod i 255/35R18 tyl (jezeli chcesz bardziej naciagnieta opone na tylnej feldze i obnizyc mocno samochod to 235/40R18 tez bedzie dobrym wyborem). Wezszych opon Ci nie polecam.