Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Jechałem dzisiaj z Lodzi do Warszawa (ok 150km) i mniej wiecej 40-50 km przed celem, szarpnął mi silnik, zaniepokoiłem się zatrzymałem na stacji, wszysko wyglądało ok, silnik rowno pracował. Potem przy przyspieszaniu samochód jakos nie miał momentami mocy a momentami przyspieszał normalnie jak zwykle.

Po ok 5-10 minutach ustały objawy i wszystko było ok ale po ok 30 minutach wyskoczył komunikat 4X4 DSC INAKTIV i zapalila sie dioda od dsc, ręcznego z wykrzyknikiem w środku i absu. Jak jadę wolno do 20 kmh czuje zapach paliwa w aucie i jak stoje np. na skrzyzowaniu ok 5 sekund to tez bardzo czuc paliwo. Zgasiłem auto na pare minut jak zapaliły mi się te diody ale nic nie pomogło. Pod maska i autem sucho, rzadnych wycieków (przynajmniej nie zauważyłem).

Auto posiadam z końca 2005 roku, po FL w silniku 4,4, przebieg znikomy 70 tys km, serwisowany regularnie.

Macie pomysł co to może byc? Możecie polecic jakis serwis w Warszawie bądź okolicy?

Pozdrawiam

Opublikowano
Kolego ,a jak ze zużyciem paliwa? Wzroslo ? Sprawdz stan oleju w silniku czy czasem sie nie zwiekszyl Jezeli tak to radze narazie do czasu naprawy zrezygnowac z jazdy.Pozdrawiam
Opublikowano
Stan paliwa raczej nie uciekał za szybko, raczej normalnie a jak już to nie wiele więcej, a co jezeli oleju brakuje. Przed wyjazdem sprawdzalem bylo tuż pod Maxem teraz nie sprawdzałem niestety.
Opublikowano
Skoro zapaliła ci się taka kombinacja kontrolek jak opisujesz to na bank padł ci któryś z czujników ABS-u. Na kompie wyjdzie które koło... Jeśli chodzi o zapach paliwa, cóż..nie bardzo ma to związek z ABSem więc trudno powiedzieć.
Opublikowano
Sumując koego i tak musisz dać się podłaczyć pod komputer Wtedy zobaczysz dokładnie co jest grane. Faktycznie może być coś z czujnikami absu albo przerwą w obwodzie lub zanieczyszczeniem czujnika .Przy paliwie może sonda, przepływomierz itd. Tylko pod komputer.I nie zamartwiaj się . Może to tylko jakaś drobna naprawa. :cool2:
Opublikowano

Dzieki wielkie, po prostu wziałem z domu niby nie awaryjne auto (bo e61 535d to sie co chwila psuje) i musze caly tydzien jezdzic po wawie a tu taki problem.

Moze ktos polecic dobry i rzetelny serwis Bmw w warszawie?

Opublikowano

I problem rozwiązany, byłem dzisiaj w Mcars Classic. Panowie od razu mieli przypuszczenia i rozwiązali usterke. Okazało się ze był problem z reduktorem (zębatka się wyszczerbiła). Obeszło się bez większych kosztów na szczescie.

Z do zapachu paliwa w kabinie to ustawili inaczej zawory, czuć już dużo mniej i sporadycznie. Podobno wyskakiwał jakiś bład na silniku.

Dziekuje za pomoc :)

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
Witam.u mnie pojawilo sie to samo ,mianowicie zapalily sie kontrolki 4X4 .ABS i wykrzyknik .wystarczy wykrecic ten silniczek przy reduktorze i odwrocic zebatke plastikową (obrabiają sie zeby) o 180 stopni i juz naprawione.czas naprawy 15 minut ,koszt 0 zl. :D