Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Na samym początku chciałbym się przewitać z wami wszystkimi gdyż jestem tu nowy. Jestem od jakiegoś już czasu posiadaczem e38 i wszystko było fajnie do momętu jak wracałem sobie pewnego wieczora do domu. Wyprzedziłem samochód i po ty wyprzedzeniu moja e38 odmówiła posłuszeństwa araczej jej skrzynia dodawałem gazu a obroty na obrotomierzu wzrastały lecz samocód niechciał jechać tak jak by był na luzie dodom że niebyło żadnego szarpnięcia ani żadnego stukania ani nic wtym stylu poprostu jakby sie bieg wyłączył. Zatrzymałem sie zgasiłem silnik odpaliłem ponownie ale to niczego niezmieniło włączam D a samochód stoi na 2.3.4. też żadnej reakcji wsteczny diała poprawnie nie włącza się żąden tryb awaryjny skrzyni ani na komputerze pokładowym niewyświetlił się żaden komunikat o żadnym błędzie skrzyni biegów. Dodam że przed tym całym zdażeniem miałem problemy z szybkościomierzem i ekonomizerem raz działał raz nie niewiem czy to może mieć coś z tym wspulnego ale być może. czy mógłby mi ktoś coś podpowiedzieć czy to może być coś poważnego czy to może być spowodowane jakąś usterką elektroniczną czy trzeba remąt skrzyni robić? pytam bo niechciałbym paść ofiarą oszustwa jakiegoś mechanika.który wymieni jakąś pierdołę za góra 1000zł a zemnie skasuje 4000zl za cały remąt skrzyni. Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc i z góry dziękuje tym wszystkim których zainteresuje mój post i zdecydują się coś podpowiedzieć.
Opublikowano
Ostatnio czytałem o podobnym problemie na subforum E32. Tam poszły tarczki sprzęgła, ale tak naprawde to nie będzie się wiedziało co jest nie tak bez demontażu i obejrzenia dokładnie skrzyni. Przynajmniej według mnie.

BMW to nie samochód. BMW to styl życia. :D

4.0 V8 LPG 4 gen

Opublikowano
No ja terz durzo czytałem na ten temat ale nieznalazlem nigdzie takiego przypadku jak mój a w większości jak tarczki poszły to były jakieś szarpania jakieś odgłosy a u mnie nic. A jakby to te tarczki poszły to ile to tak średnio może kosztować|??
Opublikowano
Nie mam zielonego pojęcia :( Na szczęscie moja skrzynia działała dobrze i mam nadzieje że dalej tak będzie :)

BMW to nie samochód. BMW to styl życia. :D

4.0 V8 LPG 4 gen

Opublikowano
No właśnie moja też śmigała świetnie i nic niewskazywało na to że coś sie w niej dzieje. I wiem że niebyła katowana w ostatnich latach bo kupiłem ją od brata i znałem ten samochód bardzo dobrze dlatego jąkupiłem w sumie miałem zamiar kupic e38 740 ale zewzględu że ją znam wziełem od brata.
Opublikowano
Zacząłbym od podpięcia pod kompa w celu wyeliminowania usterki elektroniki.Miałem kiedyś podobny problem w e32,nagle wszystkie biegi poszły wraz ze wstecznym, padła pompa ASB,którą zresztą miałem w zapasie,więc kosmicznej sumy naszczęście nie wydałem na remont :)
Nur bmw e32
Opublikowano
No w tym tygodniu ma przyjechać gość z kompem. też mam nadzieje że to coś co niebędzie aż takie kosztowne. a może orjętujecie się czy skrzynia 5hp18 z e36 to taka sama jak ta z e38, e34, e32??
  • Członkowie klubu
Opublikowano
witam. mysle ze dobrze trafilem z tym pytaniem..mam tez 5hp18.. spotkalo mnie to samo co ciebie.. niestety nie mam dobrych wiadomosci.. zmiana ileju oraz filtra nic nie da wiec tego noe rob, to nie jest tez blad komputera.. to poprostu zuzycie skrzyni.. jesli same tarczki to koszt na internecie firmy Allomatic okolo 600zl. To zamiennik stosowany w wiekszosci warsztatow w polsce.. Ale nikt nie zagwarantuje ci ze to tylko tarczki.. Dlatego w moim wypadku skrzynia zostala wybebeszona i wsadzone kompletnie nowe czesci. Tarczki,uszczelniacze,olej ok. 10 litrow zolty febiego, filtr , oraz jakies tloczki, zaworki itp. remont z olejem wyniosl mnie 3500zl a jestem na 99% pewien ze masz to samo..wiec do dziela ziomek..pozdr. i powodzenia
Opublikowano
Dzięki. tego właśnie sie niestety spodziewałem. No ale trudno sie mówi trzeba robić. Jótro auto jedzie do skrzyniaża i będzie widać jakie to będą koszty. Dzięki wszystkim za zainteresowanie.