Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Wiam

Mam pytanie czy zaciski w modelu e36 są te same na tarczach zwykłych i wentylowanych? Wymieniałem tarcze i klocki i okazało się ze zaciski słabo odbijają, (skorodowane). Kola obracają się z oporem. Troche mnie dziwi fakt że obydwa jednoczesnie.

Edytowane przez zaboxx
Opublikowano

Zaciski nie pasują od tarcz niewentylowanych.

Powodów może być co najmniej kilka,że kola obracają się z oporem.

Zacisk chodzi ciężko na prowadnicach (ślizgach)-należy wyczyścić i przesmarować

Klocki ciężko pracują w jarzmie zacisku -należy dokładnie wyczyścić cześć jarzma w której pracują klocki.

Tłoczek ciężko pracuje,zaciera się-należy wymienić tłoczek,lub tylko gumkę uszczelniającą i zabezpieczającą.

Sprawdź co jest problemem,są w sprzedaży zestawy do naprawy zacisku.

Opublikowano
problemem jest to ze tloczek praktycznie nie dal sie wcisnac do srodka (skorodowany pod gumą).
Opublikowano
kolego zaciski tylne czy przednie są zupełnie inne czy z tarczy wentylowanej czy nie też się różnia. sama pdstawa zacisku ta dokręcana na dwie śruby do zwrotnicy przylega z obu stron tarcy niemal ze równo do niej tarcza wentylowana jest szersza i szersza jest też ta podstawa, co za tym idzie sam zacisk też jests szerszy. Wiem bo wymieniałem kiedyś w swojej 316 na tarcze tylne i przednie wentylowane.