Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

posiadam bmw 530d, 218KM,

skrzynia: GA6HP-26Z

wiem, że na ten temat było już wiele postów, ale nie udało mi się nic konkretnego znaleźć...

zamierzam wykonać wymianę oleju w firmie axod/kraków (axod.pl). Czy ktoś z was tam wymieniał olej itd.??

ogólnie na necie znalazłem raczej pozytywne opinie o tej firmie, ale wiem że oni specjalizują się bardzie w audi i vw, natomiast u nas na forum mało jest info o nich....

2 sprawa, wiem że najlepiej zalać oryginalny olej tj Shell ATF M-1375.4 lub ZF LifeGuardFluid 6 natomiast koleś z axod zaproponował mi wlanie oleju Esso 17144 (poczytałem tutaj na forum, że ten olej do d..py i można sobie skrzynie uszkodzić)

i dla tego troche mnie to zastanowiło :nienie:

Proszę o jakieś podpowiedzi, ponieważ mam mały mętlik :roll:

Opublikowano
Skoro chcą wlać Ci olej Esso do skrzyni to omijaj ich z daleka. A jakby chcieli wlać olej Fuchsa to omijaj ich jeszcze szerszym łukiem. Do skrzyni leje się tylko oryginał (Shell/ZF).
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A jakby chcieli wlać olej Fuchsa to omijaj ich jeszcze szerszym łukiem.

Miałeś jakieś złe doświadczenia z produktami FUCHS ?.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
a dlaczego nie taki olej jaki jest oryginalnie w skrzyni?

Jak najbardziej. Nie oto pytam .

Opublikowano

Nie mam żadnych doświadczeń z tą firmą i nie chcę mieć. Chyba niedokładnie zrozumiałeś moją wypowiedź, być może robią dobre oleje, ale jeżeli miałbym wlać coś nieoryginalnego do skrzyni to z pewnością nie to.

A tak z ciekawości, to był Twój pomysł żeby Fuchsem zalać automat, czy zostałeś postawiony przed faktem dokonanym.

Jeżeli to była Twoja decyzja to czym się kierowałeś ?

Opublikowano
a dlaczego nie taki olej jaki jest oryginalnie w skrzyni?

Jak najbardziej. Nie oto pytam .

Piszesz jak najbardziej a zalałeś coś innego, czy wyciągam złe wnioski z Twojej wypowiedzi?

Opublikowano

ja z tego co się dowiedziałem to tylko olej ZF.

Fakt faktem jest on drogi, jak całe BMW :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie mam żadnych doświadczeń z tą firmą i nie chcę mieć. Chyba niedokładnie zrozumiałeś moją wypowiedź, być może robią dobre oleje, ale jeżeli miałbym wlać coś nieoryginalnego do skrzyni to z pewnością nie to.

A tak z ciekawości, to był Twój pomysł żeby Fuchsem zalać automat, czy zostałeś postawiony przed faktem dokonanym.

Jeżeli to była Twoja decyzja to czym się kierowałeś ?

Nie pisałam że zalałem automata .Olej kupiłem w moim przypadku do manuala i mostu.W ofercie mają również oleje do automatu. Kierowałem się tym: spełnia normy BMW LT-3 i specyfikacji BMW 2300 7533 818 do między innymi mojej skrzyni biegów GS6-37DZ.Każdy olej który spełnia normy producenta powinien być bezpieczny i odpowiedni. Jeżeli będzie spełniał normy danego producenta niema to większego znaczenia jakiej firmy. Nie mamy też żadnej gwarancji że olej kupiony a ASO jest najlepszy. Umowy,biznes.Nie wiem albo raczej wiem czy nie jest to następny przykład przepłacania za opakowanie w ASO,w moim przypadku prawie 3 krotnie. Przeczytaj dokładnie http://www.fuchs-oil.pl/index.php?id=904&L=0 http://skrzynie.com.pl/fuchs-sae-75w-80.html http://www.fuchs-oil.pl/index.php?id=1231

Nikogo nie namawiam do stosowania tego czy innego oleju,decyzję każdy niech podejmie sam.