Skocz do zawartości

ODCINA ZAPLON! AUTO NIE ODPALA! Pali sie wtrysk!Hellp

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pisze tu po raz pierwszy. Witam wszystkich.

Nigdzie nie znalazłem podobnego problemu (możne nie najlepiej szukałem) dlatego zakładam nowy temat. Moje Bmw to 525 tds kombi touring 93'

Od jakiegoś czasu borykam sie z problemem odcinania zapłonu przy czym pali sie kontrolka wtrysku!

Wsiadam do auta.. przekręcam kluczyk na pozycje 2 i pali sie kontrolka wtrysku wraz z kontrolka swiec. w tej chwili moge sobie kręcić rozrusznikiem ale autko nie odpali. Dopiero po długiej chwili czekania, lub po kilka krotnym lub nawet wielokrotnym przekręcaniu kluczyka z pozycji 2na1 i znowu na 2, kontrolna od wtrysku gaśnie po trzech sekundach gasną świece i autko spokojnie odpala praktycznie na dotyk. Dodam ze czasami takie przekręcanie kluczyka musi zostać powtórzone wiele razy zanim kontrolka wtrysku zgaśnie. czasami trwa to krócej czasami dłużej. Wydaje mi sie ze ma tez na to wpływ temperatura powietrza, im zimniej tym gorzej.

Przez kilka minut po zgaszeniu autka, gdy trochę pojeżdżę jest ok.(kontrolka wtrysku nie zapala sie) ale po dłuższym czasie problem powraca i znowu trzeba sie męczyć z jego odpaleniem.

Dodam ze czasami zapala sie podczas jazdy wtedy pojazd traci moc. buja sie jak maluch. ale to bardzo rzadko. Po robieniu testu 5x pedał gazu wskazuje błąd 21 (czujnik wzniosu igly w rozpylaczu) Test można zrobić tylko gdy kontrolka wtrysku zgaśnie.

Proszę o jakieś porady :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
powiem ci tak miałem podobny problem i praktycznie nie znalazłem nigdzie tego na forum ale jestem tu od niedawna wiec nie jestem pewien czy tu ludzie mają pojęcie o czyms takim jak bespiecznik zrobiony z blaszki są 2 takie koło akumulatora idą one w kablu + i miałem taką sytuacje ze zapalały mi sie 2 kątrolki od wtrysku i swiec i nie mogłem auta odpalic zaden mechanik nie wiedział o co lata ale doszedłem do tego one są w takiej gumie czarnej musisz ją rozciąc i zobaczysz moze to akurat