Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
witam jaki olej polecacie do 328 i ?? poprzedni własciciel miał zalany castrol 10w 40 przebieg 100tys czy taki sam zalac ?? Edytowane przez Kisiello
Opublikowano

Witam

Trochę szkoda że poprzedni właściciel zalał Castrolem 10W40 bo to nie jest już pełny syntetyk a przy takim przebiegu jakim pisałeś to troszkę szkoda auta by przechodzić już na olej półsyntetyczny:/ no ale cóż... Co do samej marki, to tak jak sama marka BMW poleca Castrol bądź inne oleje z rodziny LONGLIFE czyli o przedłużonej żywotności, tak też tego bym się trzymał bo to są jedne z najlepszych olejów na świecie, jeśli natomiast chcesz wydać trochę więcej siana i mieć coś równie dobrego może nawet lepszego to spróbuj MOTUL. Co do parametrów oleju to nie muszę chyba pisać, że muszą zostać takie same jak te co były stosowane przez Twojego poprzednika...Niestety nie ma możliwości powrotu już do stosowania oleju syntetycznego, jedynie zostało jeszcze przejście na olej mineralny, ale to jest zabójstwo dla silnika i na pewno nie stosuje się takich zabiegów przy takich przebiegach...Niektórzy mechanicy twierdzą, że na olej mineralny powinno się przechodzić kiedy samochód jest starszy niż 10 lat i ma dość dużo przejechanych kilometrów, na olej półsyntetyczny natomiast po zrobieniu około 200.000km. Ja mam przejechane autem ok.300.000km i nadal jeżdżę na oleju syntetycznym (Castrol EDGE 0W30) i nie mam zamiaru póki co tego zmieniać, gdyż kondycja mojego silnika jest bardzo dobra i silnik póki co na tym oleju sprawuje się doskonale. Odradzam olejów typu LOTOS itp. to nie są oleje tylko imitacje olejów, ale to tylko moje osobiste zdanie. Pozdrawiam

Opublikowano
zalej syntetykiem ja bym tak zrobil bez zadnych obaw,te silniki tylko na takich olejach chodza,ja tez nie dawno kupilem e46 i byl lany polsyntetyk wlalem 5w40 i silnik pracuje jak nalezy
Opublikowano

zalej płukanką liqui moly a pozniej zalej syntetykiem i będzie ok.

ja robię to przed każdą zmianą

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
najlepiej takim który spełnia normę BMW: Longlife 01
spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...