Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Każdy kto otworzy instrukcję znajdzie informacje o tym, jakie ciśnienie powinno panować w kołach. Inne w oponach zimowych, inne w letnich.

A co w wypadku opon całorocznych?

U mnie Goodyear Vector. Jedna z interpretacji mówi, aby podane wartości ciśnień traktować jako "latem" oraz "zimą" . Ale czy na pewno?

Opublikowano

Informacja o tym jakie ciśnienie powinno być w oponie w zależności od rozmiaru i obciążenia samochodu masz umieszczone na nalepce na przednim słupku od strony kierowcy.

Nie ma tam podziału lato/zima więc nie wiem skąd masz taką informację, w instrukcji widzę też podane są tylko cisnienia do poszczególnych rozmiarów kół.

Opublikowano
Amnezjanin powiedz jak sie jezdzi na tych oponach, czy dobrze sie trzymaja na sniegu,lodzie itp. bo sam sie zastanawiam nad zakupem opon calorocznych
GDYBY PAN BÓG POPIERAŁ PRZEDNI NAPĘD CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH
Opublikowano
Amnezjanin powiedz jak sie jezdzi na tych oponach, czy dobrze sie trzymaja na sniegu,lodzie itp. bo sam sie zastanawiam nad zakupem opon calorocznych

Ogólnie nie najgorzej, ale.... Moje są z 2006 roku i jest to ten poprzedni model. Nabyłem z samochodem, mają teraz ~5mm.

Moje wrażenia nie są obiektywne, ostatnim samochodem z tylnym napędem jakim jeździłem był Polonez :)

W poprzedniej VectrzeB miałem Michelin Alpin A3 + przód napęd = wrażenie pewności na drodze. O ile różne zimówki w samochodach służbowych jakie prowadzę (opony Barun, Bridgestone, Michelin) nie mają problemu z ruszaniem na śniegu, błocie śniegowym, o tyle Micheliny ponadto b.dobrze trzymały kierunek na wprost na błocie śniegowym (ważne przy mijaniu się na wąskich drogach). No ale dość o Michelin.

Goodyeary dobrze ruszają w świeżym śniegu, gorzej jest na śliskim ubitym oraz na lodzie. W moich warunkach taki ubity zlodowaciały śnieg potrafi długo się utrzymać.

Ogólnie próbując ocenić Goodyeary powiem tak - przy hamowaniu jest nieźle. Przy ruszaniu włącza się ASC+T, ale możliwe, że w e39 większość opon tak ma (niech się wypowiedzą posiadacze). Jak dla mnie za mocno się ślizgają.

Czy kupiłbym Vectory? Ich cena jest wysoka. Myślę, że jeśli masz dwa komplety felg to kup porządne dwa komplety opon i nie wyjdzie to 2 razy tylko co koszt 1 kpl. Vectorów.