Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Panowie odnotowałem dwie sprawy podczas niskich temperatur w dzień -8/9*C (jak auto się już zagrzeje).

1. Po osiągnięciu odpowiedniej temperatury obroty na wskaźniku nieznacznie skaczą (jakieś 25-50rpm maksymalnie). Widzę drgania na wskazówce ale na zewnątrz nic nie słychać aby auto nierówno chodziło.

2. Zagrzane auto powiedzmy postój (wrzucone D noga na hamulcu) obroty na poziomie 700rpm - przyspieszam i zaczynam hamować - przy normalnym/stopnowym hamowaniu nic się nie dzieje - przy szybkim wytracaniu prędkości (czerwone światło) 70->0 km/h wskazówka obrotomierza opada do jakiś 500-550 rpm po czym wraca na standardową pozycję około 700rpm.

System nic oficjalnie nie sygnalizuje, błędów w komputerze jakichkolwiek brak -> a jak dla mnie normalne to nie jest :)

Kiss French. Wear Italian. Drive German.
Opublikowano

Jako że mamy auta "prawie" identyczne sprawdziłem pobieżnie u siebie i:

ad 1. Obroty około 600rpm i ani nie drgną.

ad 2. Wskazówka spada do tych 600rpm i raczej ich nie przekracza (może minimalnie!!) faktem jest że spadając podczas hamowania "skacze" ale to pewnie dlatego że skrzynia zrzuca biegi.

Jak coś zauważę anormalnego to dam znać.

Świece zmieniałeś?

Opublikowano

Świece zmieniane były w ASO rok temu może półtora przy przebiegu 85kkm - mądrogłowiec iDrive pokazuje do wymiany 90kkm

Na gazie nie jeżdżę więc nie powinny się zużywać tak szybko.

Dla odmiany dzisiaj mu nic nie dolegało mimo że na termometrze -11,5*C - nawet przy ostrym hamowaniu nie spadała niżej - obroty równo chodzą. Mówię wam E60 ma duszę jak Alfa Romeo ;) albo kaprysy jak zmanierowana kobieta ;)

Kiss French. Wear Italian. Drive German.