Skocz do zawartości

Problemy z odpaleniem - ale tylko rano.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich!! Odkąd się troche ochłodziło pojawiły się w moim aucie (325i E36 1991r) problemy z odpalaniem, ale zauwazyłem ze występują one jedynie po dłuższym niz 8 godzin postoju - szczególnie po nocy. Objawia się to tym że uruchomienie silnika bez dodawania gazu jest praktycznie niemożliwe, a jezeli juz odpali to przez kilka sekund pracuje nierównomiernie a potem juz idealnie. Jezeli zaraz po takim rozpalaniu zgasze silnik to kolejne odpalenie na zimnym nie przysparza najmniejszych problemów. Co moze byc przyczyna tekiego zachowania - moze ktos mial podobny problem??

Dodam ze wymienione mam na nowe: swiece, cewki zapłonowe wraz z fajkami, filtry, sonda jest ok, itd. , sinik nie bierze oleju i ma normalne osiągi - mam wrazenie ze jest w nienagannym stanie - i z tego powodu nie mam pojecia o co tu chodzi.

Aha jeszcze jedno!! Kolega ma taką samą 325i i zauwazyłem ze u niego przy zapalaniu rano jakby sama dodaje sobie gazu - tak na około 2000 obr. - po czym obroty spadaja do normalnych - u mnie tego niema.

Moze ktos wie ktory element jest odpowiedzialny za takie dodawanie gazu i moze ktos mi powie czy w swojej 325i tez ma takie dodawanie gazu przy zapalaniu zimnego silnika??

Opublikowano
a ja podejzewam ze to ma zwiazek z ukladem paliwowym , jak dluzej postoi to spada cisnienie , takze wedlug mnie padlo na pompe , chyba ze jest jeszcze cos co odpowiada za trzymanie cisnienia w ukladzie , ale glowy nie dam sobie uciac
BMW nie dla idiotów :naughty: :diabel_smiech: , LPG :naughty:
Opublikowano
No niby cos w tym jest, ale z drugiej strony zawsze przed odpaleniem slysze jak pompka sie na chilke wlacza - czyli teoretycznie powinna nabic "nowego" cisnienia - chocby tamto juz calkiem zeszlo??